Látványos robbanások kíséretében összeomlott a La Palma szigetén kitört vulkán oldala

nature Horizontal volcano TOPSHOTS
Buildings and housing are pictured as the Cumbre Vieja volcano in the background spews lava, ash and smoke, in Los Llanos de Aridane, in the Canary Island of La Palma on October 4, 2021. - A new flow of highly liquid lava emerged from the volcano erupting in Spain's Canary islands on October 1, authorities said, as a huge magma shelf continues to build on the Atlantic ocean. (Photo by JORGE GUERRERO / AFP)
Vágólapra másolva!
A spanyolországi La Palma szigetén lévő Cumbre Vieja vulkán továbbra is aktív, tegnap este látványos robbanások kíséretében összeomlott a kráter északi oldala - írta meg a Reuters.
Vágólapra másolva!

A Cuembra Vieja vulkán továbbra is tombol, de a fokozott aktivitás ellenére úgy tűnik, hogy a lávafolyam a korábbi áramlásokhoz hasonló pályát követ, és elkerüli azokat a területeket, amelyeket eddig megkímélt.

- mondta a TVE televíziós csatornának adott interjújában Angel Victor Torres, a Kanári-szigetek regionális elnöke.

A vulkán nagyjából háromszor annyi lávát és egyéb anyagot bocsátott ki eddig, mint a sziget legutóbbi, 1971-es nagy kitörése során, negyedannyi idő alatt.

A La Palma szigetén lévő Cumbre Vieja vulkán szeptember 19-én kezdődött kitörése óta nagyjából 1000 épület semmisült meg Forrás: AFP/Jorge Guerrero

A kitörés szeptember 19-i kezdete óta nagyjából 1000 épület semmisült meg, és 6000 embert evakuáltak, főként El Paso és Los Llanos de Aridane városokból, a 83 000 lakosú sziget két legnagyobb városából.

A spanyol kormány mintegy 300 ház megvásárlását tervezi azoktól, akik elvesztették otthonukat.

Pedro Sanchez miniszterelnök a hétvégén a szigetre látogatva 206 millió eurós segélyt ígért az újjáépítéshez, és hangsúlyozta, hogy La Palma biztonságos a turizmus számára.