Az év sportolójává választották a tokiói olimpián semmilyen teljesítményt fel nem mutató transznemű súlyemelőt

Oly social Horizontal
A transznemű Laurel Hubbard akár érmet is nyerhet a tokiói olimpián
Vágólapra másolva!
Az év sportolójának választották a 43 éves transznemű súlyemelőt, aki a nők között kvalifikálta magát a tokiói olimpiára. 2013-ig férfiként versenyzett - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A magát nőnek valló Hubbard majdnem teljes karrierjét a férfiak között folytatta le, azonban ott rendkívül sikertelen volt, ezért úgy gondolta, hogy megpróbálja kihasználni testi fölényét a női mezőnyben. Azonban a tokiói olimpián egyetlen szabályos emelést sem tudott bemutatni. Ezt követően pedig a transznemű súlyemelő bejelentette a visszavonulását. 
Vágólapra másolva!

A férfiként felnőtt, 2013-ig férfiként versenyző, majd magát nővé operáltató sportoló volt – hivatalosan legalábbis – az első transznemű nő, aki részt vett az olimpián.

A transznemű Laurel Hubbard Forrás: AFP/Adrian Dennis

Laurel Hubbard a 87+ kg-os női súlyemelésben

végül helyezés nélkül végzett, miután nem sikerült egyetlen érvényes gyakorlatot sem produkálnia.

Hubbard azután kvalifikálta magát az olimpiára, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság meghatározta a transznemű sportolók számára a tesztoszteron-határértéket. Hubbardot számos bírálat érte szakmai körökből is a női versenyszámban való indulása miatt, ugyanis testalkata, csontjainak hossza és erőssége, tüdejének nagysága egy férfié, ami sokak szerint nagy versenyelőnyhöz juttatta a női mezőnyben.

Az Otagói Egyetem díját most először kapta transznemű személy. Laurel Hubbard köszönetet mondott a díjért, úgy fogalmazott: az mindenkinek jár, aki hozzásegítette őt „olimpiai utazásához".