Szijjártó Péter: Biztonsági és gazdasági szempontból is felértékelődött Közép-Ázsia szerepe a világban

SZIJJÁRTÓ Péter
Melník, 2021. július 20. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az osztrák-cseh-magyar-szlovák-szlovén külügyminiszteri találkozón a közép-csehországi Melníkben 2021. július 20-án. MTI/EPA/Martin Divisek
Vágólapra másolva!
Közép-Ázsia szerepe felértékelődött biztonsági és gazdasági szempontból is, ezért fontos lenne, hogy az Európai Unió is nagyobb figyelmet fordítson a térségre - közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután kirgiz kollégáját, Ruszlan Kazakbajevet fogadta hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a nemzetközi beavatkozás afganisztáni kudarca nyomán Közép-Ázsia biztonságának még soha ekkora jelentősége nem volt az egész világ biztonsága szempontjából.

- figyelmeztetett. A politikus hozzátette, hogy nem szabad figyelmen kívül a térségbeli országok véleményét, ugyanis "elsősorban az ő bőrükre megy a játék".

Márpedig az ő álláspontjuk az, hogy az Afganisztánban keletkezett problémákat Afganisztánon belül kell megoldani.

Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek


- jelentette ki.
Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a bevándorlás az egész térséget destabilizálná, ami súlyos kihatással lenne az európai biztonsági helyzetre is.

A politikus beszélt arról is, hogy a közép-ázsiai gazdaságok gyorsan növekednek, s fontos, hogy ebből a magyar vállalatok is profitálhassanak, amire meg is van az esély a keleti nyitás stratégiája miatt meglévő jó kapcsolatoknak köszönhetően.


A magyar-kirgiz kereskedelmi forgalom idén 62 százalékkal bővült, és a kirgizisztáni magyar jelenlét zászlóshajójának számító Richter Gedeon Nyrt. piaci részesedése is folyamatosan nő. Továbbá jövő héten hatályba lép a megállapodás a 16 millió dollárral induló, kirgiz-magyar alap létrehozásáról, hogy ezáltal is támogassák a magyar cégek beruházásait.


- fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.
Szijjártó Péter végezetül elmondta, hogy Magyarország tavaly nagykövetséget nyitott Kirgizisztánban, amely már hat EU-tagállam vízumképviseletetét is ellátja, és további országok is jelezték érdeklődésüket. Illetve kitért arra, hogy idén 438 kirgiz hallgató jelentkezett magyarországi ösztöndíjra, és megállapodás született a diplomáciai képzési együttműködésről is.