„Genderirányelvek" orientálják a skót oktatási intézmények alkalmazottait abban, hogy segítsék a nemi hovatartozásukat megkérdőjelező fiatalok nemváltását. A gyermeknek az LMBTQ-lobbi kívánságának megfelelő átnevelését már az általános iskolákban megkezdik.

Általános iskolás gyermekeket tanítanak Skóciában arra, hogy hogyan használják „szakszerűen" a társadalmi nem (gender) és a biológiai nem közötti különbséget érzékeltető névmásokat – írja a Mandiner a brit The Timesra hivatkozva.

A befogadó nyelvezet helyes használatára a Mit jelent az LMBT+? című (What does LGBT+ mean?) „szakmainak" álcázott útmutatón keresztül oktatják majd a gyermekeket.

Az LMBTQ-lobbi szimbóluma. A kép illusztrációForrás: shutterstock.com

Ebből az derül ki, hogy a 11 éves gyermekektől inkább az angol nyelv többes szám harmadik személyének („they", „ők") használatát várják a hím, illetve nőnemű „ő" („he", „she") helyett.  Ezzel az útmutató szerint elkerülhető a nemi sztereotípiák erősítése. 

A gender és a szexuális irányultságok népszerűsítését célzó „genderútmutatót" szeptember második felétől alkalmazzák a skót iskolákban. 

„Elengedhetetlen az iskolákban az LMBT+ identitásról tanítani, mert mint tudjuk, az LMBT+-szal kapcsolatos zaklatások a leginkább elterjedtek az iskolai zaklatások közül az Egyesült Királyságban; ezek a fiatal LMBT+ emberek sokkal nagyobb eséllyel okoznak kárt magukban, vagy akár végeznek magukkal, mint mások" - nyilatkozta Olly Pike, az LMBT-útmutató írója.

Nem ez az egyetlen kitörési pontja az LMBTQ-kisebbségnek a skót iskolákban. Nemrégiben az oktatási intézményekben a transznemű diákok kedvéért „erkölcsfüggönyöket" rendszeresítettek az iskolai öltözőkben, továbbá ezek a fiatalok a mozgássérült mosdót is használhatják a kormány egyik legutóbbi döntése értelmében.

A The Times beszámol arról is, hogy a baloldali Skót Nemzeti Párt LMBT-fókuszú történelem- és viselkedésoktatással, illetve érzékenyítő tananyaggal is készül a soron következő választásokra. Az ezt összefogó mintegy 70 oldalas, tanároknak és más, gyermekekkel foglalkozó szakembereknek szóló irányelv helytelennek tartja a tanárok részéről, ha a nemi hovatartozásukat kétségbe vonó fiatalok állapotát átmenetinek nevezik. 

Ehelyett az irányelvek arra bátorítják a tanárokat, hogy azokat a neveket és névmásokat használják a diákokra, amiket választanak. A The Times értesülései szerint Skóciában évente nagyjából 200 tanuló akar nemet váltani.