Megkezdődött egy 100 éves SS-katona tárgyalása Németországban

náci háborús bűnös
Brandenburg, 2021. október 7. A vádlott Josef S. arcát eltakarja ügyvédje, Stefan Waterkamp a brandenburgi bíróság tárgyalótermében 2021. október 7-én. A 100 éves férfit azzal vádolják, hogy a sachsenhauseni náci német koncentrációs tábor feltételezett őreként gyilkosságok bűnrészese volt a II. világháború alatt. MTI/AP/Markus Schreiber
Vágólapra másolva!
Egy 100 éves volt SS-őr állt ma bíróság elé, akit azzal vádolnak, hogy a második világháború idején több mint 3500 embert segített halálba küldeni egy náci koncentrációs táborban. A csak Josef S. néven ismert gyanúsított a Berlin melletti Neuruppinban járókerettel bicegett be a tárgyalóterembe - írta meg a Sky News.
Vágólapra másolva!

A gyanúsított, akit a német adatvédelmi szabályoknak megfelelően csak Josef S. néven említenek, az ügyészek szerint a náci párt félkatonai szervezetének, az SS-nek volt a tagja.

A német ügyészség szerint a férfi 1942 és 1945 között 3518 ember haláláért tehető felelőssé a Berlin melletti Sachsenhausen koncentrációs táborban történt kivégzésekért, ahol tábori őrként teljesített szolgálatot.

Brandenburg, 2021. október 7. A vádlott Josef S. arcát eltakarja ügyvédje, Stefan Waterkamp a brandenburgi bíróság tárgyalótermében 2021. október 7-én Forrás: MTI/AP/Markus Schreiber

Ügyvédje, Stefan Waterkamp szerint az idős férfi nem kívánta kommentálni az ellene felhozott vádakat.

Idős kora ellenére az orvosok szerint részben alkalmas a tárgyalásra, de azt tanácsolták, hogy a tárgyalások hosszát napi két és fél órára korlátozzák.

A sachsenhauseni koncentrációs tábor áldozatainak pontos száma nem ismert, becslések szerint a 100 ezer is lehet a halottak száma.

Cyrill Klement ügyész elmondta a bíróságnak:

A koncentrációs táborban túlnyomórészt politikai foglyokat tartottak fogva egész Európából, valamint szovjet hadifoglyokat és kisebb számban zsidókat.

Leon Schwarzbaum, a holokauszt 100 éves túlélője családi fényképet mutat riportereknek, mielőtt megkezdődik a háborús bűnök elkövetésével vádolt Josef S. perének tárgyalása a brandenburgi bíróság tárgyalótermében 2021. október 7-én Forrás: MTI/AP/Markus Schreiber

A Sachsenhausenben lévő rabok egy részét Zyklon-B-vel ölték meg, azzal a mérges gázzal, amelyet más táborokban is használtak, ahol zsidók millióit ölték meg a holokauszt során.

Az elmúlt években több alkalommal emeltek vádat a koncentrációs táborok egykori őrei ellen a második világháborúban elkövetett emberiség elleni bűnök miatt.