A Tűzfalcsoport arról ír, hogy az Egyesült Államokat tavaly szó szerint lángba borító Black Lives Matter-tüntetések egyik következménye – az emberéleteken és a dollármilliárdos anyagi káron túl – az volt, hogy elkezdték követelni a források megvonását a rendőrségtől. Azóta kiderült, hogy a texasi Austinban például komoly gondokat okoz a rendőrségi emberhiány, hiszen egyre több a gyilkosság, és nem érzik magukat biztonságban az emberek. Petíciót is indítottak a források növelése miatt, azonban kiderült legutóbb, hogy Soros György komoly összegekkel próbált ebbe beavatkozni.

A portál feleleveníti, hogy a társadalom ebben a kérdésben is két részre oszlott: a rendőrségi költségvetést csökkenteni akarókra (Defund the Police, jellemzően a demokraták tartoztak ide) és a rendőrséget támogatókra (Back the Blue, a legtöbb republikánus kiállt mellettük).

Az egyik érintett város a csaknem egymillió lakossal rendelkező texasi Austin. A tavalyi tüntetéseket követően a városi tanács megszavazta, hogy 150 millió dollárt megvonjanak a helyi rendőrségtől, amely a szerv teljes költségvetésének több mint harmadát jelentette. Habár 2021 elején részben helyrehozták ezt a hibát, és több pénzt adtak a rendőrségnek, nem tudott minden egység ismét munkába állni. 2020 júniusa óta százötvennel kevesebb rendőr dolgozik, ami egy ekkora városnak hatalmas érvágás.

Nőtt a gyilkosságok száma

A portál azt is megemlíti, hogy mindeközben Austinban az elmúlt egy évben meredeken emelkedett az emberölések száma, 185 százalékkal. Ráadásul a rendőrségi emberhiány miatt a lakosoktól azt kérték, hogy 

a 911 segélyhívó helyett a 311 számot tárcsázzák, ha nem azonnal megoldandó vészhelyzetről van szó, ezekhez ugyanis a rendőrség már ki sem vonul. 

Azoknak ugyanis, akik a 911-et hívják, rekordhosszú időt, 13 percet kell várniuk, míg beszélhetnek egy operátorral, ez pedig akár emberéletekbe is kerülhet... Teljesen jogos kérés tehát az austini polgárok egy részétől, hogy állítsák vissza a rendőrségnek járó forrásokat, hogy biztonságosabb városban élhessenek. Ezért indítottak egy Proposition A nevű petíciót, amelyet már harmincezren alá is írtak személyesen, saját kezűleg. Az aláírásgyűjtést indító Save Austin Now csoport célja az, hogy 

november 2-án szavazhassanak a polgárok arról, hogy minden ezer lakosra legalább két rendőr jusson, és a rendőröknek minden évben plusz 40 óra tréninget nyújtsanak. 

A városi civil szervezet érdekessége, hogy politikai táborokon átívelő tagsága és támogatottsága van, tehát a demokraták is követelik, hogy állítsák vissza Austin biztonságát.

A portál megemlíti ezen a ponton Soros Györgyöt, aki szerintük 

szeret a zavarosban halászni, és egyáltalán nem érdeke, hogy rend legyen a városban. 

Október 2-án jött a hír, hogy az Open Society Policy Center az azt megelőző héten 

500 ezer dollárt (mintegy 155 millió forintot) utalt a civil kezdeményezést ellenző Equity Austin nevű szervezetnek. 

A hírt az austini városi tanács egyik tagja, Mackenzie Kelly úgy kommentálta: 

rosszul vagyok attól, hogy a városunkon kívül élő milliárdosok beavatkoznak Austinba, hogy a polgárok által kezdeményezett szavazást meggátolják. 

Soros beavatkozására a Save Austin Now vezetése adománygyűjtési kampánnyal reagált, mondván, ez is mutatja, mennyire fontos kiállni az ügy mellett. 

Mindeközben Magyarországon továbbra is sokan választják a rendőri hivatást. Szolgálatukért cserébe a jövő év elején hathavi fegyverpénzt kapnak, mutatva, mennyire megbecsüli őket a magyar társadalom. Kell még valamit mondanunk? 

- írja a Tűzfalcsoport.