Halálos homokviharok pusztítanak az aszály miatt Brazíliában

homokvihar, Brazília, aszály
A massive dust storm is seen engulfing the neighbourhood of Nossa Senhora do Carmo at the city of Frutal, Minas Gerais state, Brazil, on September 26, 2021. - The dust storm was seen in several cities of the states of Sao Paulo and Minas Gerais, southeast region of Brazil, followed by heavy rains that spread damages in the region. (Photo by Andrey LUZ / AFP)
Vágólapra másolva!
Az utóbbi csaknem 100 év legsúlyosabb aszálya sújtja Brazíliát, ami tovább fokozta a pusztító homokviharok kialakulásának esélyét. Eddig hat halálos áldozata van a viharoknak, legtöbbükkel kifőlt fák vágeztek.
Vágólapra másolva!

A homokviharok nem számítanak szokatlan jelenségnek a térségben, csakhogy hatásukat idén különösképpen felerősítette, hogy az utóbbi csaknem 100 év legsúlyosabb aszálya sújtja a régiót, benne Sao Paulo és Minas Gerais államokat.

A 100 kilométeres sebességet is elérő viharok

épületeket rongáltak meg, fákat és villanypóznákat döntöttek ki.

A halottak legtöbbjére fa vagy fal dőlt, de egy halász vízbe fulladt.

A 100 kilométeres sebességet is elérő viharok épületeket rongáltak meg, fákat és villanypóznákat döntöttek ki. Forrás: AFP/Andrey Luz

Brazíliában 91 éve nem volt olyan súlyos aszály, mint idén. Hosszú időszak telt el mindenféle csapadék és nedvesség nélkül, megemelkedett hőmérsékletek mellett. A homokrészecskéket és port magukba gyűjtő homokviharok rendszerint a száraz évszak vége felé keletkeznek. A szóban forgó térségben különösen sok a cukornádültetvény, amelynek jellemzője, hogy a talaj jelentős részét nem borítja növényzet, ez pedig kedvez a homokviharok kialakulásának.

A sivatagos térségekben jellemző homokviharok akár 160 kilométeres kört is képezhetnek, és órákig eltarthatnak.

Az idei, szokatlanul erős brazíliai homokviharok nem függetlenek a klímaváltozástól - jelentette ki Estael Sias, a Metsul meteorológiai szolgálat szakértője.