Kulcsfontosságú időszakban szállították kórházba Miloš Zeman cseh elnököt

Milos Zeman cseh államfő
6068206 09.11.2019 Czech President Milos Zeman is pictured during special events marking the 30th anniversary of the fall of the Berlin Wall and the the reunification of the people of Germany and the GDR in Berlin, Germany. Alexey Vitvitsky / Sputnik
Vágólapra másolva!
Vasárnap Milos Zeman cseh elnököt kórházba szállították, ami nagy bizonytalanságot okoz a soron következő időszakban, hiszen az elnöknek a parlamenti választások utáni új kormány megalakulásáról szóló tárgyalásokat kellene vezetnie – írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

A prágai központi katonai kórháznak a szóvívője elmondta, hogy a 77 éves Milos Zeman kórházi kezelés alatt áll.

Milos Zeman cseh elnök Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Vitvitsky

Jiri Olvcacek, az elnök szóvívője megerősítette a hírt, miszerint az elnököt kórházba szállították, de nem bocsátkozott részletekbe az elnök egészségügyi problémájával kapcsolatosan.

-mondta az elnök szóvívője.

Az elnöki palotából a riporterek láttak egy távozó mentőt, nem sokkal azután, hogy Andrej Babis miniszterelnök találkozott Zeman elnökkel. Az esetet megelőzően az elnöki iroda közölte, hogy Zeman múlt hónapban beteg volt, és 8 napot töltött kórházban, de nem részletezték az elnök állapotát.

Zavoral, aki a katonai kórház igazgatója is, azt mondta,

az orvosok pontosan tudják, mi a baja az államfőnek, és azt megfelelő módon kezelik.

Ugyanakkor jelezte, nem mondhatja el, hogy Milos Zeman milyen betegségben szenved, mert nem kapott erre felhatalmazást az államfőtől.

Zavoral csak annyit jegyzett meg: Zeman krónikus betegségében léptek fel komplikációk. A cseh sajtó úgy tudja, az elnök cukorbajban szenved. A kórház az esti órákban közölte: az államfő már jobban van, sikerült stabilizálni állapotát.

A cseh parlamenti választásokon, amit pénteken és szombaton tartottak, Babis a legtöbb szavazatot kapta, de koalíciós partnerei rosszul szerepeltek.

Andrej Babis cseh miniszterelnök Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd

A Spolu szövetség és a jobboldali Polgármesterek-Kalózok koalíció együttesen 108 mandátumot szerzett az alsó házban. A pártok közölték, hogy kormányt kívánnak alakítani.

Ennek ellenére Andrej Babis elismerte vereségét és azt, hogy a Spolu több szavazatot kapott, de kijelentette, hogy az ő párta birtokolja a legtöbb mandátumot. Egyelőre semmi jelét nem mutatta annak, hogy ellenzékbe vonulna.

Babis közölte, hogy ha az elnök megbízást ad kormányalakításra, akkor ő fogja vezetni a tárgyalásokat a megalakuló kabinetről.

Csehországban a parlamenti választások után az elnök vezeti a kormányalakításról szóló tárgyalásokat, ahol a pártvezetőkkel közösen egy működőképes többséget próbál találni a parlamentben. Az alkotmány rendelkezéseinek értelmében az elnök bárkit megbízhat kormányalakítással. A parlament alsóháza egy hónap után bizalmi szavazással dönt a miniszterelnök által kijelölt új kormányról.

A választás előtt Zeman elnök azt mondta, hogy a legtöbb szavazatot szerző pártot és nem egy koalíciót fog megbízni a kormányalakítással.

Ez azt jelentené, hogy Andrej Babis és az ANO párt kapná a kormányalakítási megbízatást. A következő lépésekről az elnök a választást követően még nem nyilatkozott. A cseh alkotmány szerint abban az esetben ha megürüsedik az elnöki szék akkor az elnök azon hatalma, hogy kijelölje a miniszterelnököt az alsó ház elnökére száll.