A washingtoni szövetségi Belbiztonsági Minisztérium sajtóközleménye alapján a Joe Biden vezette demokrata, baloldali kormányzat felmondta az utolsó, Donald Trump elnöksége idején kötött szerződéseket is az amerikai-mexikói határfal megépítésével kapcsolatosan, így az már biztosan nem fog elkészülni szövetségi forrásból. Texas republikánus vezetése viszont tovább építené a falat a saját állami költségvetéséből.

A konzervatív National Review a Belbiztonsági Minisztérium pénteki sajtóközleményére hivatkozva írta meg, hogy a Biden-kormányzat felmondta az utolsó szerződéseket is, amelyeket az illetékes tárca még Donald Trump elnöksége alatt kötött meg. 

A most felbontott szerződések a texasi-mexikói határon lévő fal továbbépítésére vonatkoztak, mely a Laredo és a Rio Grande folyók mentén húzódott volna, körülbelül 31 mérföld hosszan.

Többségében Haitiből származó migránsok a Rio Grande folyó partján, a mexikói-texasi határon, 2021. szeptember 19-énForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/John Moore

Az Egyesült Államok déli határait közben soha nem látott migrációs válság sújtja, ez összefüggésben áll Joe Biden megengedő migrációs politikájával. A demokrata államfő beiktatásától szeptemberig hozzávetőlegesen egymillió illegális migráns próbált meg bejutni az Egyesült Álalmok területére. 

Csak az elmúlt hónapban majdnem 30 ezer Haitiből származó migráns lépett amerikai területre, döntően Texasban, a Rio Grande határfolyón keresztül, ahol leállították az építkezéseket. A 30 ezer haiti migráns közül végül 12 ezret engedtek be, a többieket visszakísérték Mexikóba. 

A határfal megépítésére vonatkozó szerződések felbontása miatt a republikánusok heves kritikával illeték a Biden-kormányzatot, élükön Dan Crenshaw texasi képviselővel és Tom Cotton arkansasi szenátorral.

Az elnök mellett a kritikák kereszttüzébe került Alejandro Mayorkas demokrata belbiztonsági miniszter is.

Texas republikánus vezetése egyébként tovább építené a határkerítést, a The Federalist szeptember végi értesülése alapján az állam törvényhozása már meg is szavazott egy 750 millió dolláros keretet erre a célra. Ez mintegy 730 mérföldes határfal megépítésére vonatkozik,  a törvénytervezetet pedig szentesítette az aláírásával Greg Abbott republikánus kormányzó.