Már 15 halálos áldozata van az áradásoknak Kínában

weather flood Horizontal
This aerial photo taken on October 10, 2021 shows a flooded area after heavy rainfall in Jiexiu in the city of Jinzhong in China's northern Shanxi province. (Photo by STR / AFP) / China OUT
Vágólapra másolva!
Idén ezúttal Sanhszi tartományban okoznak súlyos gondokat a heves esőzések és az azt követő áradások, földcsuszamlások Kínában - írja a France24.
Vágólapra másolva!

Egy hét alatt három hónapnyi eső esett a hagyományosan száraz évszakban Kínában. Az extrém időjárás földcsuszamlásokat és áradásokat okozott Sanhszi tartományban, ahol eddig már

legalább 15 ember meghalt, hármat pedig eltűntként tartanak nyilván.

Legalább 60 szénbányát be kellett zárni az áradások miatt, most már négy kivételével mind újra működik.

Megáradt folyó Jinzhongban, Sanhszi tartományban 2021. október 11-én Forrás: AFP/Str

A helyi hatóságok jelentése szerint mintegy 239 ezer hektáron veszett kárba a termény, és csaknem 38 ezer épületben keletkezett súlyos kár a természeti csapás hatására. Hétfő délutánig 530 magasfeszültségű vezeték működése szünetelt, aminek következtében több mint 332 ezer háztartás maradt áram nélkül. Fennakadások alakultak ki a közlekedésben is, a katasztrófa ugyanis több mint hatezer kilométernyi utat rongált meg.

A közvetlen gazdasági kárt több mint 5 milliárd jüanra (243 milliárd forintra) becsülték.

Az esőzések továbbá kárt tettek a legjobb állapotban megőrzött óvárossal rendelkező kínai város, Pingjao városfalában és egy épületében is. A UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított óváros mellett Sanhsziban több más kulturális nevezetességet is megrongált a szélsőséges időjárás - adta hírül a Global Times című kínai lap.

A tartományban legalább 1,75 millió embert érintettek az áradások valamilyen formában, 120 ezret pedig evakuálni kellett.

Idén Kínában már sokadik alkalommal okoznak kárt a heves esőzések.

Múlt hónapban több mint 300 ember meghalt Henan tartományban, Hupej és Szecsuan tartományokban pedig nyáron voltak nagy esőzések.