Íjjal elkövetett támadás történt szerda este a dél-norvégiai Kongsberg kisvárosában, legalább öten meghaltak és ketten megsebesültek, egyikük egy rendőr - közölte a norvég rendőrség. A támadót őrizetbe vették.

Egy embert őrizetbe vettünk. Eddigi információink alapján a férfi egyedül hajtotta végre a merényletet - nyilatkozta Oeyvind Aas rendőrfőnök. Az áldozatok és a sérültek pontos számát nem közölte - írja a Daily Mail. A sérülteket kórházba szállították.

Aas szerint jelenleg még folyik az információk kiértékelése és a különböző helyeken a bűnügyi helyszínelés. Úgy fogalmazott, hogy még zavaros a helyzet. "Sok szemtanúnk van még, akikkel beszélnünk kell" - tette hozzá.

A férfi a város több pontján támadta meg az embereket, többek között egy szupermarketben.

Rendőrök a helyszínen a norvégiai Kongsbergben 2021. október 13-ánForrás: AFP/Hĺkon Mosvold Larsen / NTB/Hakon Mosvold Larsen

A rendőrség egyelőre nem közölt semmilyen információt az elkövető személyéről, sem lehetséges indítékáról.

Norvég sajtójelentések szerint a rendőrség nagy erőkkel vonult ki Kongsberg belvárosában, amely felett rendőrségi helikopterek köröztek. Úgy tudni, tűzszerészeket is mozgósítottak.

A norvég közszolgálati rádió tájékoztatása szerint az első lakossági bejelentések 18.13-kor futottak be a rendőrséghez, miszerint egy íjjal és nyilakkal felfegyverzett férfit láttak a városközpontban.

A gyanúsítottat állítólag a szomszédos Drammen város rendőrőrsére vitték.

Rendőrök a helyszínen a norvégiai Kongsbergben 2021. október 13-ánForrás: AFP/Hĺkon Mosvold Larsen / NTB/Hakon Mosvold Larsen

Az elkövető az Oslótól mintegy 80 kilométerre, délre található Kongsberg belvárosában követte el a vérengzést.

Késő este a rendőrség azt közölte, hogy öten meghaltak, ketten megsérültek, egyikük egy szabadnapos rendőr. A sérülteket intenzív osztályon ápolják. 

Még mindig nem nyilatkoztak arról, hogy terrortámadásról van-e szó. Elrendelték továbbá, hogy az összes norvég rendőr vegyen magához lőfegyvert. A norvég rendőrök normális körülmények között nem hordanak maguknál pisztolyt.

A skandináv ország második világháború utáni történetének legsúlyosabb merényletét közel tíz éve követték el. A szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik 2011. július 22-én pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd a közeli Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában kezdett féktelen lövöldözésbe. Az akkori támadásban hetvenheten haltak meg.