Egy Norvégiában élő, dán állampolgárságú 37 éves férfi a Kongsbergben elkövetett ámokfutás feltételezett elkövetője a rendőrség szerint. A férfi jelenleg őrizetben van, vallomást nem tett, de együttműködő, és annyit elismert, hogy köze van a támadáshoz. 

Frissítés: A támadóról kiderült, hogy iszlám szélsőséges.

Öt halálos és két sebesült áldozata van annak a merényletnek, amelyet íjjal és más, meg nem határozott fegyverekkel követett el szerdán este egy férfi a város különböző pontjain. Jelenlegi információk szerint 

egyedül követte el a támadásokat. 

Ann Iren Svane Mathiassen ügyész az NTB helyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, a férfi elismerte, hogy a bűncselekmény részletei a megismert módon történtek. 

Még kérdéses, hogy tesz-e vallomást 

- tette hozzá már egy tévének nyilatkozva.

Rendőrök nyomoznak a támadás helyszínén október 13-ánForrás: AFP/Hĺkon Mosvold Larsen / NTB/Hakon Mosvold Larsen

A rendőrség egyelőre semmit nem közölt arról, hogy mit tudnak a támadó indítékáról. Még mindig csak vizsgálják, hogy terrortámadás történt-e.

Mint mondták, azért hozták nyilvánosságra máris a gyanúsított állampolgárságát, mert a tettessel kapcsolatban sok téves információ kering a közösségi médiában.

A kongsbergi rendőrkapitány az AP hírügynökség tudósítása szerint elmondta, hogy 

a támadónak összetűzése volt rendőrökkel, de nem derült ki, hogy ez az ámokfutás előtt, közben, vagy utána történt-e. 

A gyanúsított ügyvédje, Fredrik Neumann az NRK közszolgálati tévének megerősítette, hogy védence együttműködik a rendőrséggel.

A két sebesült egyike egy rendőr, aki szolgálaton kívül volt. Mindkettejüket kórházi intenzív osztályon ápolják.