Kiderült, hogy kicsoda a norvég íjas ámokfutó

Police action in Kongsberg BNC police crime Horizontal
Police officers cordon off the scene where they are investigating in Kongsberg, Norway after a man armed with bow killed several people before arrested by police on October 13, 2021. - A man armed with a bow and arrows killed several people and wounded others in the southeastern town of Kongsberg in Norway on October 13, 2021, police said, adding they had arrested the suspect. "We can unfortunately confirm that there are several injured and also unfortunately several killed in this episode," local police official Oyvind Aas told a news conference. "The man who committed this act has been arrested by the police and, according to our information, there is only one person involved." (Photo by Hĺkon Mosvold Larsen / NTB / AFP) / Norway OUT
Vágólapra másolva!
Egy Norvégiában élő, dán állampolgárságú 37 éves férfi a Kongsbergben elkövetett ámokfutás feltételezett elkövetője a rendőrség szerint. A férfi jelenleg őrizetben van, vallomást nem tett, de együttműködő, és annyit elismert, hogy köze van a támadáshoz. 
Vágólapra másolva!

Frissítés: A támadóról kiderült, hogy iszlám szélsőséges.

Öt halálos és két sebesült áldozata van annak a merényletnek, amelyet íjjal és más, meg nem határozott fegyverekkel követett el szerdán este egy férfi a város különböző pontjain. Jelenlegi információk szerint

egyedül követte el a támadásokat.

Ann Iren Svane Mathiassen ügyész az NTB helyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, a férfi elismerte, hogy a bűncselekmény részletei a megismert módon történtek.

- tette hozzá már egy tévének nyilatkozva.

Rendőrök nyomoznak a támadás helyszínén október 13-án Forrás: AFP/Hĺkon Mosvold Larsen / NTB/Hakon Mosvold Larsen

A rendőrség egyelőre semmit nem közölt arról, hogy mit tudnak a támadó indítékáról. Még mindig csak vizsgálják, hogy terrortámadás történt-e.

Mint mondták, azért hozták nyilvánosságra máris a gyanúsított állampolgárságát, mert a tettessel kapcsolatban sok téves információ kering a közösségi médiában.

A kongsbergi rendőrkapitány az AP hírügynökség tudósítása szerint elmondta, hogy

a támadónak összetűzése volt rendőrökkel, de nem derült ki, hogy ez az ámokfutás előtt, közben, vagy utána történt-e.

A gyanúsított ügyvédje, Fredrik Neumann az NRK közszolgálati tévének megerősítette, hogy védence együttműködik a rendőrséggel.

A két sebesült egyike egy rendőr, aki szolgálaton kívül volt. Mindkettejüket kórházi intenzív osztályon ápolják.