Antipszichotikus gyógyszerekkel kezeltek egy autista fiút egy bristoli kórházban, pedig az édesanyja szerint ekkor az orvosok már tudták, hogy fia érzékeny ezekre a szerekre. Oliver a kórházban halt meg 18 évesen.

Oliver McGowan koraszülöttként jött a világra, és mindössze háromhetes korában bakteriális agyhártyagyulladást kapott, amitől a fél oldala enyhén lebénult, tanulási zavarai lettek. A fiút később magas fokú autizmussal diagnosztizálták - írja a Bors a Liverpool Echo cikke alapján. Az 55 éves Paula McGowan szerint azonban a fiát nem tartotta vissza fogyatékossága, Oliver még az angol paralimpiai focicsapatba is bekerült.

Olivert később részleges fókuszos rohamok miatt felvették egy kórházba. Többhetes vizsgálat után a fiú antipszichotikus gyógyszereket kapott szorongás ellen, ezek azonban csak fokozták a rohamait.

– Határozottan úgy véltük, hogy az orvosok félreértették Oliver normális autista viselkedését. A gyógyszerek Oliverre gyakorolt hatása katasztrofális volt,  napi harminc rohama volt a kéthetenkénti néhány helyett. Nem ismertünk rá az egykor életerős fiunkra – mondta a nő a lapnak.

Azt hitte, az orvosok többet tudnak nála

Az orvosok végül rájöttek, hogy a fiú érzékeny az antipszichotikus gyógyszerekre, így a kezelés leálltával normalizálódtak a rohamai. Végül azonban mégis ezek a szerek okozták a halálát: élete utolsó hónapjaiban ugyanis a fiút áthelyezték egy bristoli kórházba, ahol ismét rohamot kapott. Az ottani orvosok pedig a szülők tiltakozása ellenére ismét antipszichotikus gyógyszereket adtak neki.

Oliver láza megemelkedett, miután megkapta a gyógyszert, egy sürgősségi MRI-vizsgálat pedig kimutatta, hogy ezek hatására az agya súlyosan megduzzadt.  A fiú nem sokkal később az intenzív osztályon meghalt.

– Úgy ért minket a hír, mint egy villámcsapás. Őszintén azt hittem, hogy az orvosok többet tudnak nálam. Megdöbbentő volt a felismerés, hogy nem értik az autizmust, és azt, hogy hat a betegre – mondta a gyászoló édesanya, aki egy jótékonysági szervezetet alapított kisfia emlékére, hogy segítse az autizmussal küzdő fiatalok életét.