Október 16-án lesz egy éve, hogy Samuel Paty francia történelemtanárt egy iszlám vallású csecsen migráns a nyílt utcán, disznóölőkéssel lefejezte. A brutális iszlamista támadás megrázta egész Franciaországot. Ezen a héten több iskolai megemlékezést tartottak, ez pedig a jelentős részben muszlim hátterű diákokból gyűlöletkeltő és iszlamista retorikát váltott ki. A hétvégén pedig Franciaország-szerte megemlékeznek Samuel Paty-ről, az eddigi iskolai tapasztalatokból okulva Gérald Darmanin francia belügyminiszter úgy reagált, hogy elmondta: provokációktól tart, éppen ezért felszólította a hatóságokat a rendvédelmi lépések fokozására.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter „teljes éberségre" szólította fel országszerte a prefektúrákat (kormánybiztosi hivatal - szerk.) Samuel Paty történelemtanár lefejezésének az egyéves évfordulóján, a pénteken és a szombaton megrendezendő megemlékezések kapcsán – közölte a CNEWS francia hírtelevízió.

Samuel Paty arcképe a Montpellier-i Opera Comedie épületén, 2020. október 31-énForrás: AFP/Pascal Guyot

A miniszter arra kérte a prefektusokat, hogy különösen ügyeljenek a megemlékezéseket tartó oktatási intézmények területén és a közvetlen környezetükben lévő franciák biztonságára, testi épségére. Darmanin emlékeztetett rá, hogy a Samuel Paty ellen elkövetett iszlamista támadás évfordulója kapcsán a megemlékezések a 2015-ös párizsi terrortámadásokkal összefüggő bírósági perrel párhuzamosan, és a (muszlim) szeparatizmus elleni törvény hatályba lépése után nem sokkal kerülnek megrendezésre.

A miniszter továbbá felszólította a prefektúrákat, hogy a lakosság védelme mellett jelezzenek a belügynek minden olyan provokációt, amely az egy évvel ezelőtti brutális lefejezéssel vagy az idei megemlékezéssel kapcsolatba hozható.

A Samuel Paty-re való iskolai megemlékezéseken eddig országos szinten több mint 800 provokációt jelentettek. Ezek ráadásul csupán az egyperces néma felállás alatt történtek, az esetek 17 százalékában pedig kizárólag gyűlöletkeltő és az iszlamista terrorista merényleteket éltető kijelentések hangzottak el a jelentős részben migrációs hátterű diákok részéről. 

Ahogy arról az Origo már számos alkalommal beszámolt, 2020. október 16-án egy 18 éves iszlám vallású csecsen migráns, Abdoullakh A. Párizs egyik elővárosában, a nyílt utcán disznóölőkéssel lefejezte a 47 éves Samuel Paty középiskolai tanárt.

A kivételesen brutális gyilkosság indoka az volt, hogy a történelemtanár a szólásszabadságról beszélt az egyik órán, ezzel összefüggésben a Charlie Hebdo szatirikus magazinból Mohamed-karikatúrákat mutatott, ez pedig felháborodást váltott ki a muszlim hátterű diákokból és a szüleikből egyaránt.

A tavalyi iszlamista terrortámadás egyértelmű merénylet volt a Francia Köztársaság több mint két évszázada lefektetett alapértékei és hagyományai ellen is, mint amilyen a szabadság, egyenlőség, testvériség hármas jelszava, illetve a szólásszabadság és véleménynyilvánítás joga.