Bill de Blasio baloldali polgármester döntésének a következtében el fogják távolítani az Egyesült Államok alapító atyjának, Thomas Jeffersonnak a szobrát a New York-i városháza épületéből – írja a New York Post. A nyugati világban egyre csak fokozódik a radikális baloldal ámokfutása. Az ember azt hinné, hogy már nem tudnak több radikális követeléssel előállni az eltörlés kultúrájának a hívei, de mégis folyamatosan a történelem megváltoztatásán ügyködnek.

A New York-i városházának a tanácstermében kiállított Thomas Jefferson egész alakos szobra a felállítása óta eltelt 187 évben ez idáig nem zavart különösebben senkit sem. Méltó emléket állított az Egyesült Államok egyik alapító atyjának.

Jefferson az Egyesült Államok harmadik elnöke, John Adams elnöksége alatt alelnök volt. Ő írta meg a függetlenségi nyilatkozatot. 

Forrás: Origo
Alapító atyák
Az Amerikai Egyesült Államok alapító atyáinak nevezzük azokat a politikai vezetőket, akik egyesítették a 13 egykori brit gyarmatot, vezették az Amerikai függetlenségi háborút és lefektették az Amerikai Egyesült Államok kormányzati kereteit. A hét legismertebb alapító atya: John Adams, Benjamin Franklin, Alexander Hamilton, John Jay, Thomas Jefferson, James Madison és George Washington. Thomas Jefferson volt a függetlenségi nyilatkozat fő szerzője és az Egyesült Államok harmadik elnöke.

Bill de Blasio demokrata párti polgármesternek mindössze 3 hónapja van hátra a mandátumából, mégis csendesen, engedve a radikális baloldali követeléseknek, eltávolíttatja a 187 éve a városháza tanácstermében levő egész alakos Thomas Jefferson szobrát. A szobrot egy Uriah Philips Levy nevű polgár ajándékozta a városházának 1834-ben.

Bill de Blasio, New York polgármestereForrás: NurPhoto via AFP/John Lamparski

Az elképzelés szerint a függetlenségi nyilatkozat szerzőjének szobrát határozatlan időre kölcsön adnák a New York-i Történelmi Társaság nevű múzeumnak. A városháza szóvivője elmondta, hogy a döntésről nem lesz nyilvános vita, az eltávolításról egy olyan 11 tagú testület szavaz, amely a polgármester által kinevezett személyekből áll. A szobor várhatóan október 21-ig, a városi tanács következő ülésére eltűnik a tanácsteremből. 

Az eltávolítás azért is különös, mert a szobor egy mása ki van állítva a fővárosban, az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumában is. A szobor eltávolításának az ötlete akkor merült fel, miután 5 városi tanácsos követelte a szobor eltávolítását a polgármestertől George Floyd halálát követően.  A polgármester a tanácsosok kérését követően egy nappal, 2020 júniusában nevezte ki a feleségét a faji igazságossággal és megbékéléssel foglalkozó bizottság elnökévé, ami a szobor eltávolításáért felelős.  A tanácsosok kérésüket arra alapozták, hogy az Egyesült Államok harmadik elnöke rabszolgatartó volt.
A radikális baloldalnak tett gesztus korán sem aratott osztatlan sikert. Joe Borelli republikánus tanácsos szerint a demokrata polgármester folytatja a történelem elleni progresszív háborút.