Legalább harminc emberéletet követelt a Fülöp-szigeteken a Kompasu tájfun, és a hatóságok 14 embert eltűntként tartanak számon - közölte csütörtökön a katasztrófavédelmi hivatal.

A tájfun hétfőn alakult ki a Csendes-óceán felett, és napokon át pusztított a szigetország területén. Heves esőzések és erős széllökések kísérték, a sok csapadék miatt árvizek és földcsuszamlások keletkeztek.

Csaknem tizenötezer embernek kellett elhagynia otthonát, 325 épületben keletkeztek károk.  A mezőgazdasági és infrastrukturális károkat 1,15 milliárd pezóra, vagyis mintegy 23 millió dollárra becsülik.

Évente átlagban húsz vihar vagy tájfun vonul át

A Kompasu szerdán hagyta el a Fülöp-szigeteket, és Kínában, illetve Vietnamban folytatja útját, de veszített erejéből. 

Vietnamban több mint 250 ezer embert evakuáltak  az érkező vihar útjából.

Elárasztott házak Manilla közelében 2020 novemberében. A Fülöp-szigeteken évente átlagban húsz vihar vagy tájfun vonul átForrás: AFP/Handout

A több mint 7600 szigetből álló Fülöp-szigeteken évente átlagban húsz vihar vagy tájfun vonul át  földcsuszamlásokat okozó heves esőzések kíséretében.

A valaha volt legerősebb tájfun, a Haijan 2013 novemberében söpört végig a szigetországon, több mint 6300 halálos áldozatot követelt, és négymillió embernek kellett elhagynia otthonát.