Új-Zéland hivatalos varázslóját, a világ talán egyetlen államilag kinevezett mágusát elbocsátották, véget vetve ezzel közel két évtizedes szolgálatának. Ian Brackenbury Channell évi 16 000 új-zélandi dollárt (3 és fél millió forint) kapott azért, hogy "varázslóként" népszerűsítse Christchurch városát - írta meg a TheGuardian.

A ma 88 éves varázsló az elmúlt két évtizedben fizetett közszolgaként állt alkalmazásban a christchurchi városi tanács által. 

Feladata az volt, hogy varázslóként, az ehhez kapcsolódó varázslói tevékenységekkel népszerűsítse a várost, évi 16 000 új-zélandi dollárért.

Összesen 368 000 dollárt fizettek (80 millió forint) neki két évtizedes szolgálata során.

Az Angliában született férfi nem sokkal azután kezdte varázslónak öltözve szórakoztatni a lakosokat és turistákat, hogy 1976-ban megérkezett Új-Zélandra.

A férfi produkciója hamar nagy népszerűségre tett szert, amikor a városi tanács eredetileg megpróbálta leállítani, a helyi lakosok tiltakoztak ellene. 

1990-ben az akkori miniszterelnök, Mike Moore felkérte, hogy fontolja meg, hogy Új-Zéland varázslója legyen. 

A tanács közölte, hogy levelet küldött a varázslónak, amelyben megköszönték neki az elmúlt évtizedekben Christchurchnek nyújtott szolgálatait, és tájékoztatták arról, hogy felbontják a szerződését.

A férfi szerint a város új irányvonalat hirdetett a helyi turizmusban, és ő nem illik már bele ezekbe az új elképzelésekbe, ezért váltak meg tőle, de ő továbbra is kijár majd a közterekre és beszélget a turistákkal.