Rablázadás tört ki pénteken a dél-oroszországi Vlagyikavkaz egyik fegyházában. A büntetésvégrehajtási intézet tájékoztatása szerint a mintegy kétszáz fegyenc randalírozásába torkolló incidenst az váltotta ki, hogy két rab nem engedelmeskedett a fegyőrök utasításainak cellájuk átkutatásakor és lázadásra szólították fel társaikat. A rabok a fegyház több megfigyelőkameráját is tönkre tették.

A közösségi médiában megjelent felvételeken látni lehetett, hogy az orosz biztonsági szolgálatok nagy erőket vonultattak fel az észak-oszét tagköztársaság fővárosában lévő büntetésvégrehajtási intézetnél.

Az orosz sajtóban megjelent felvételeken a rabok hozzátartozóit lehetett látni, amint a rendőrségi kordon peremén vártak híreket a bentlévőkről, több nő sírva fakadt. Mentőket is riasztottak a helyszínre.
A biztonsági erők estefelé közölték, hogy sikerült ellenőrzés alá vonni a helyzetet. Egyelőre nem világos, hogy vannak-e sérültek. Értesülések szerint a fegyházban hatszázan raboskodnak.

A helyi sajtó arról cikkezett, hogy az utóbbi időben romlottak a fogva tartás körülményei a fegyházban. Több rab is éhségsztrájkba kezdett, mert állítólag társaikat fegyőrök bántalmazták. Hivatalos reagálás egyelőre nem volt erre. A hozzátartozók közül többen is jogvédő szervezetekhez fordultak segítségért.

Nemrég közfelháborodást váltottak ki az elítéltek jogvédelmében fellépő Gulagu.net által közzétett felvételek, amelyek a portál állítása szerint a szaratovi tbc-börtönkórház ápoltjain elkövetett erőszakot dokumentálják. Ennek nyomán elbocsátották a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Szaratov megyei parancsnokát, Alekszej Fedotovot és a helyi tbc-börtönkórház vezetőjét, Pavel Gacenkót.