Gyurcsány-show: Márki-Zay Péter lesz a baloldal jelöltje

Vágólapra másolva!
Amikor a szavazatok közel hatvan százalékát összeszámolták, Soros blogja, a 444 szerint Gyurcsány felesége elismerte vereségét: ezek szerint Márki-Zay Péter nyerte a baloldali előválasztást, azaz a Gyurcsány-show-t. Gyurcsány felesége könnyen (később nyilvánosan is) elismerhette vereségét, ráadásul a vereség szót persze nyugodtan tehetjük idézőjelbe is: a DK-é a legnagyobb baloldali frakció, minden döntés - a saját oldalukon - az övék lesz. Azaz, az egész előválasztási komédia valódi nyertese Gyurcsány Ferenc.
Vágólapra másolva!

Az tehát már a baloldali előválasztási cirkusz első fordulójában eldőlt, hogy Gyurcsány pártjának, a Demokratikus Koalíciónak lesz a legnagyobb baloldali frakciója, azaz, ettől a pillanattól kezdve formálissá vált, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelöltjük. Hiszen a DK nélkül a jelölt semmilyen érdemi döntést nem hozhat, és egy esetleges (bár elemzők szerint alig elképzelhető) baloldali választási siker esetén arról is a DK képviselői (azaz Gyurcsány) döntenek, hogy ki lenne a miniszterelnökük. Hiszen a parlament szavaz erről.

A Gyurcsány-show-n egyébként este nyolc óra után, a szavazatok közel hatvan százalékának összeszámolása után Márki-Zay Péter közel 60%-ot kapott, Gyurcsány felesége valamivel több, mint 40%-ot, azaz, Márki-Zay lesz a jelöltjük. Ezt Gyurcsányné be is jelentette. Fél tíz körül 56%-a volt Márki-Zaynak, 43 Gyurcsány feleségének, bár ezek eléggé másodlagos részletek. A lényeg az, amit Kocsis Máté mondott: Életbe lépett a Gyurcsány-Márki-Zay paktum.