Hetvennégy éves korában hétfőn Zürichben meghalt Edita Gruberová szoprán-koloratúrszoprán énekes, akit évtizedeken át az operavilág koloratúra királynőjeként emlegettek - közölte a család a dpa német hírügynökséggel.

A Bécsi Állami Operaház tiszteletbeli kamaraénekese Pozsonyban született, és az ottani konzervatóriumban végzett. Gruberová évtizedeken át szerepelt a világ legnevesebb operaházainak színpadán.

1970-ben Bécsben az Éj királynőjeként mutatkozott be 24 évesen Mozart A varázsfuvola című operájában. A Bécsi Állami Operaházban azóta hétszázszor lépett fel különböző operaszerepekben és gálaműsorokban, utoljára 2018-ban.

Rövid időn belül a milánói Scalában, a londoni Covent Gardenben, a New York-i Metropolitan Operában debütálhatott Zerbinetta, Konstanze, Donna Anna, Rosina, Gilda vagy Violetta szerepében, majd a berlini, a müncheni, a genfi, a zürichi és a firenzei közönség is megismerhette páratlan hangját.

Számtalan hangfelvételt készített, leginkább az elmúlt években teljes operákból és bel canto operákból. Hazájában kitüntették a Fehér kettőskereszt renddel, Bajorország a Bajor Érdemrendet, Ausztria az Osztrák Köztársaság Szolgálatáért kitüntetést adományozta neki. 2013-ban megkapta a Herbert von Karajan zenei díjat.

Edita Gruberová 2013-ban a Művészetek Palotájában a Boleyn Anna címszerepét énekelte. Ekkor a TV2-n a Tények Estében adott interjút Andor Évának. Az interjút itt lehet megnézni.