Szijjártó Péter: Az EU-nak segítenie kell Líbiát határai megvédésében

migráció, migráns, Líbia, Ocean Viking - Rescue Mediterranean sea Mediterranee ONG SAR bateau bateau de sauvetage first aid humanitaire humanitary maritime mer mer Mediterranee migrant
Rescued people onboard SOS Mediterranee rhib Around hundred migrants onboard a rubber boat have been rescued at sea by SOS Mediterranee teams as they performed the second rescue of the eleventh rotation of the Ocean Viking, inside the Libyan SAR (Search And Rescue) zone. Search and rescue boat Ocean Viking, chartered by the NGO SOS Mediterranee. Mediterranean Sea - March 20, 2021. Photography by Jeremie Lusseau Des rescapes a bord d un bateau semi rigide de SOS Mediterranee. Une centaine de migrants a bord d un bateau pneumatique ont ete secourus en mer par les equipes de SOS Mediterranee lors du deuxieme sauvetage de la onzieme rotation de l Ocean Viking, dans la zone SAR (Search And Rescue) libyenne. Bateau de recherche et de sauvetage Ocean Viking, affrete par l ONG SOS Mediterranee. Mer Mediterranee - 20 mars 2021. Photographie de Jeremie Lusseau (Photo by Jérémie Lusseau / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Uniónak (EU) segítenie kell Líbiát abban, hogy megvédhesse határait az illegális migrációval szemben - mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán megosztott videójában, miután Luxemburgban találkozott líbiai kollégájával.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter szerint az észak-afrikai stabilitás szorosan összefügg az európai biztonság kérdésével, és Líbia az utóbbi időszakban a "migráció átjáróházává" vált: sok tíz-, százezer migráns érkezett Európába az országon keresztül.
A tárcavezető hozzátette, most van "némi remény", hogy Líbiában is eljön a stabilitás és a béke időszaka;

december 24-én tartják ugyanis a választásokat az országban, ami után rendeződhetnek a helyi viszonyok.


A miniszter elképesztőnek nevezte, hogy a líbiai kormányt már most támadják a különböző NGO-k és az "emberi joginak nevezett" szervezetek, amelyek megpróbálják gátolni az észak-afrikai ország kormányát, hogy fellépjen az illegális bevándorlás ellen. A politikus jelezte azt is, a visegrádi országok már 2017 decemberében felajánlottak 35 millió eurót a líbiai parti őrség megerősítésére, de Brüsszel miatt a felajánlott forrásból vásárolt hajók még csak most kezdtek el megérkezni a szervezethez.

Forrás: Hans Lucas via AFP/Jérémie Lusseau / Hans Lucas/Jeremie Lusseau


- fogalmazott Szijjártó Péter.