A sokak által terrorszervezetnek tartott Hezbollah vezetője arról hencegett, hogy százezer fegyverese és kiképzett harcosa van

Horizontal POLITICS HEADSHOT SCREEN GRAB
Hasszán Naszrallah
Vágólapra másolva!
A libanoni síita Hezbollah, Irán-barát párt vezetője, Hasszán Naszrallah hétfőn azt mondta, hogy mozgalmának százezer fegyveres és kiképzett harcosa van, egyben arra figyelmeztette a keresztény Libanoni Erők (LF) pártot, hogy ne próbálja meg "belerángatni egy polgárháborúba".
Vágólapra másolva!

A síita párt főtitkára televíziós beszédében azzal vádolta a keresztény pártot, hogy csütörtökön Bejrút szívében tüzet nyitott saját és szövetségese, az Amal síita mozgalom híveire, megölte hét emberüket, valamint azzal, hogy felfegyverkezett és polgárháborút akar kierőszakolni.

- mondta Naszrallah. Egyben jelezte, a bejelentést azért tette, hogy megelőzzék a háborút és nem azért, hogy polgárháborúval fenyegetőzzön.

Hasszán Naszrallah Forrás: AFP/Al-Manar

A Hezbollah és az Amal csütörtökön tüntetést szervezett a bejrúti bíróság épülete elé, hogy követeljék Tarek Bitar bíró leváltását, aki a 2020. augusztus 4-én a fővárosi kikötőben történt, több mint kétszáz ember halálával járó hatalmas robbanás kivizsgálásáért felelős.

A két síita alakulat azzal vádolja a libanoni erőket, hogy mesterlövészeket telepítettek a környező keresztény negyedek épületeinek tetejére, és tüzet nyitottak rájuk.

Az LF vezetője, Samir Zsázsa tagadta ezt, és pénteken azt mondta, hogy a negyed keresztény lakói "megvédték magukat" a Hezbollah milicistáival szemben, akik megpróbáltak behatolni az otthonaikba.

A Hezbollah az egyetlen libanoni csoport, amely a polgárháború (1975-1990) befejezése után legálisan megtartotta fegyvereit az Izraellel szembeni ellenállás jegyében. Máig vitatott, hogy a Hezbollah politikai pártnak, terrorszervezetnek, ellenállási mozgalomnak számít-e, mindenesetre több véres terrortámadást is kapcsolnak hozzájuk, és több, főként nyugati ország a katonai szárnyát vagy a teljes szervezetét is akár terrorista csoportoként tartja számon.