Óriási botrány van kibontakozóban: Frans Timmermans eltitkolt egy hatásvizsgálati tanulmányt - írja közösségi oldalán Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője.

Tóth Edina közölte: Óriási botrány van kibontakozóban: Frans Timmermans, az Európai Bizottság az európai Zöld megállapodásért felelős alelnöke eltitkolt egy hatásvizsgálati tanulmányt a 'Termelőtől az asztalig' stratégiával kapcsolatban, annak érdekében, hogy az Európai Parlamenttel könnyebben elfogadtattassa a szakértők által vitatott és a gazdák által teljes mértékben elutasított javaslatát.

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselőjeForrás: Facebook

A stratégia 2030-ig jelentősen korlátozná a növényvédő szerek, a műtrágya és az antibiotikum felhasználását. Elfogadása az élelmiszer-alapanyagtermelés visszaesését, így jelentős áremelkedést okozna 

- hangsúlyozta az európai parlamenti képviselő.

A mezőgazdasági szereplők nagy része és az EU belső kutatóközpontja ugyanakkor megkérdőjelezi a stratégiában megfogalmazott klímacélok teljesülését, emellett a tervezett – a gazdáknak kötelező érvényű – intézkedések káros következményeire mutatnak/mutatnának rá a jelentések, amennyiben azokat megosztanák a nyilvánossággal - tette hozzá.

Tóth Edina bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a következmények között az elszálló európai élelmiszerárakat és az uniós gazdák jelentős versenyhátrányát említik, miközben a károsanyag-kibocsátás mértéke nem csökkenne, csupán exportálná azt az unió a határain kívülre.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke eltitkolta volna a számára nem kedvező tanulmánytForrás: AFP/Bernd Von Jutrczenka

A Farm to fork stratégia legvitatottabb pontja, hogy a növénytermesztésben alkalmazott növényvédő szerek használatát kötelező lenne a jelenlegi mennyiség felére csökkenteni 2030-ig. Jelentősen mérsékelni kellene a műtrágya-használatot, az állattartóknak pedig az antibiotikumok felhasználását. A vitatott pontok közé tartozik az az előírás, hogy az ökológiai művelésbe vont területeknek el kellene érnie az évtized végére az összes művelésbe vont terület húsz százalékát  - ismertette Tóth Edina. 

Mint látjuk, mindenki számára fontos lenne a tisztánlátás. Nagy kérdés, hogy ezek után hogyan szavaznak az európai parlamenti képviselők! - zárta bejegyzését Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője.