Cseh kormányalakítás: az államfő jogkörei betegség miatt átruházhatók

Milos Zeman cseh államfő
6068206 09.11.2019 Czech President Milos Zeman is pictured during special events marking the 30th anniversary of the fall of the Berlin Wall and the the reunification of the people of Germany and the GDR in Berlin, Germany. Alexey Vitvitsky / Sputnik
Vágólapra másolva!
Milos Zeman cseh államfő egészségi állapota kimeríti azokat a feltételeket, amelyek megléte esetén az elnöki jogkörök átruházhatók a kormányfőre és a képviselőház elnökére - állapította meg a szenátus alkotmányügyi bizottsága kedden Prágában.
Vágólapra másolva!

A bizottság határozata szerint a parlamenti felsőháznak október végén kellene döntenie a cseh alkotmány 66. cikkelyének alkalmazásáról, amely előírja, hogyan lehet átruházni a feladatai ellátására képtelen államfő jogköreit a kormányfőre, valamint a képviselőház elnökére.

Milos Zeman cseh elnököt október 10-én szállították kórházba Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Vitvitsky

A cikkely szerint ezt a lépést a parlament mindkét házának határozatban kell támogatnia.
A szenátus legközelebbi ülése október 26-án kezdődik, majd az újabb ülésre november 5-én kerül sor.

Az októberi választások eredménye alapján november 8-án, a 30 napos óvási időszak letelte után ül össze az új képviselőház, amikor a képviselők leteszik az esküt, és megválasztják a testület új szerveit. Ezt követően tűzhetné napirendre az alsóház is az elnöki jogkörök átruházását.

A felsőháznak arról kellene határoznia, hogy

- mondta Zdenek Hraba, a szenátusi bizottság elnöke újságíróknak a prágai Központi Katonai Kórház hivatalos véleményére hivatkozva.

Milos Zeman államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat - jelentette be hétfőn Prágában Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt az elnök egészségi állapotáról. Az államfő egészségével kapcsolatos prognózisok nagyon bizonytalanok, és Zeman visszatérése hivatalába a következő hetekben nem nagyon valószínű - tette hozzá a felsőház elnöke, aki újságírók előtt konkrétan idézett a kórház hivatalos álláspontjából. A kórház hivatalos weboldalán megerősítette, hogy válaszolt a szenátusi elnök kérésére.

Milos Vystrcil azután kérte ki a kórház véleményét az elnök egészségi állapotáról, hogy az elnöki hivatal már több mint egy hete nem adott kielégítő tájékoztatást Milos Zeman állapotáról. A 77 éves államfőt - akinek alkotmányos kötelessége, hogy az október 8-9-i választások eredménye alapján a 30 napos óvási időszak elteltével kormányalakítási megbízást adjon az arra alkalmas politikusnak - nyolc napja vitték be a kórházba, ahol az intenzív osztályon kezelik. Betegségének diagnózisát mindeddig nem hozták nyilvánosságra.

A szenátus az elnöki jogkörök átruházását szorgalmazza.

Zeman elnök korábbi nyilatkozatai alapján Andrej Babis is kaphat kormányalakítási megbízást Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd

Andrej Babis kormányfő kedden a közszolgálati televízióban felszólította Vratislav Mynárt, az elnöki iroda vezetőjét, hogy mondjon le, mert személyesen felelős az információhiány kiváltotta feszültségekért, illetve azért, hogy a kórház engedélye nélkül elvitte Radek Vondráceket, a képviselőház elnökét a beteg Zemanhoz. Babis azt mondta: ha Mynár nem mond le, akkor - amennyiben átveszi az elnöki jogkörök egy részét - ő fogja lemondatni. Mynár nem válaszolt.

A rendőrség a Twitteren bejelentette, hogy kivizsgálja azokat az esetleges jogtalanságokat, amelyek a köztársaság elleni bűncselekmény jegyeit viselik magukon. Bár a rendőrség további részleteket nem közölt, a sajtó szerint a vizsgálatok mögött az a tény állhat, hogy Vratislav Mynárt már október 13-án hivatalosan tájékoztatták arról, hogy az államfő képtelen jogkörei ellátására.

Mynár ennek ellenére bevitte Vondráceket Zemanhoz, aki akkor, állítólag előtte aláírta az új képviselőház alakuló ülésére szóló meghívót.

Babis a televízióban úgy vélte, nem kell elsietni az államfői jogkörök átruházását, mert Milos Zemannak csak novemberben kell aktív szerepet játszania a kormányalakításban.