Európában a járvány negyedik hulláma támad, ismét példátlan bevándorlási nyomásnak vagyunk kitéve, sok helyütt energiaválság alakult ki, és önöknek van érkezésük a magyarokat és a lengyeleket zaklatni, nyilvánvaló hazugságokat, otromba rágalmakat ismételgetve, előítéletesen és gyűlölködő hangnemben - mondta Deutsch Tamás az Európai Parlamentben a lengyel Alkotmánybíróság döntéséről szóló vitájában. 

Az Európai Parlament keddi plenáris ülésén ismét Lengyelország került a politikai támadások kereszttüzébe: a lengyel Alkotmánybíróság döntéséről vitáztak a képviselők Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének részvételével. A Fidesz európai képviselőcsoportja nevében felszólaló Deutsch Tamás, a képviselőcsoport vezetője és Trócsányi László EP-képviselő szolidaritásukat fejezték ki, és támogató álláspontjukról biztosították Lengyelországot.

Deutsch Tamás, a képviselőcsoport vezetője felszólalásában hangsúlyozta: a lengyeleket és magyarokat nem oktathatják ki az európai értékekből és jogállamiságból. Emlékeztetett: "a nyugat-európai hatalmi elit képviselői papírfecnikre írogatott befolyási övezet százalékokkal dobott oda minket a szovjet birodalomnak!". Elmondta: mi, magyarok és lengyelek "Jaruzelski és Kádár diktatúrájával szemben a szabadságért, a demokráciáért, a nemzeti függetlenségünkért harcoltunk". Felhívta a figyelmet: "Európában a járvány negyedik hulláma támad, ismét példátlan bevándorlási nyomásnak vagyunk kitéve, sok helyütt energiaválság alakult ki, és önöknek van érkezésük a magyarokat és a lengyeleket zaklatni, nyilvánvaló hazugságokat, otromba rágalmakat ismételgetve, előítéletesen és gyűlölködő hangnemben". A delegációvezető kiemelte: "Mi a saját erőnkből vívtuk ki a szabadságunkat és a nemzeti függetlenségünket, így hát önökkel szemben is meg fogjuk védeni azt!"

Éles vita volt az EP-ben LengyelországrólForrás: AFP/EPA/Ronald Wittek

Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője, volt alkotmánybíró és igazságügyi miniszter kiemelte, az európai és tagállami intézmények között egy fölérendeltségi párbeszédnek vagyunk szemtanúi. Hangsúlyozta azonban: valós párbeszéd csak egyenlő felek között folyhat. Hozzátette:  "Az uniós jognak alkalmazási elsőbbsége van, de nincs abszolút elsőbbsége. Ilyenről az európai szerződések sem rendelkeznek". Mutatja, hogy valós problémáról van szó, mert már számos nemzeti alkotmánybíróság meghatározta az uniós jog elsőbbségi alkalmazásának korlátait. Ezt tette legutóbb a lengyel alkotmánybíróság is. "Miután jogi vitáról van szó, nem tartom helyesnek, hogy ezzel párhuzamosan politikai vita is folyik a kérdésről. Ha a nemzeti alkotmányos intézmények a fenyegetések helyett több tiszteletet kapnának az európai intézmények részéről, akkor a vitás kérdéseket nem az erő, hanem a józan ész tudná eldönteni" - zárta felszólalását a képviselő.