A marokkói királyi haditengerészet október 16. és október 18. között 310, többségében a Szaharától délre fekvő afrikai országból származó migránst mentett ki az ország partjainál a Földközi-tengeren - közölte egy katonai forrás hétfőn.

Az illegális migránsok között volt, aki felfújható csónakkal, kajakkal vagy jet-skivel vágott neki a tengernek. A haditengerészet kimentette őket, a szárazföldre szállította, majd átadta a helyi csendőrségnek a szokásos jogi eljárások lefolytatására. Augusztus végén a marokkói haditengerészet több mint 400 - szintén a Szaharától délre fekvő afrikai országból származó - migránst mentett meg 

Spanyolország az egyik fő kapu az Észak-Afrikából Európába, különösen a marokkói és algériai partokról érkező migránsok számára. A spanyol belügyminisztérium adatai szerint január és szeptember vége között több mint 27 ezer migráns érkezett a tengeren keresztül Spanyolországba, a Baleár- vagy a Kanári-szigetekre, 54 százalékkal több, mint 2020-ban ugyanebben az időszakban.