A vérfertőző kapcsolatok és a kiskorúak ellen elkövetett nemi erőszak elleni küzdelemmel megbízott munkacsoport segélyhívó központot indított Franciaországban szeptember 21-én.

Egy hónappal a több csatornán – telefonos, online, postai úton – is elérhető platform elindulása után a munkacsoport társelnöke, Édouard Durand a franceinfo-nak szerdán elmondta, hogy munkatársai egy hónap alatt több mint négyezer olyan bejelentést rögzítettek, amelyek családon belül elkövetett vérfertőző, pedofil cselekményekről szóltak. Az áldozatok beszámolói alapján csaknem húsz esetben kezdeményeztek rendőrségi feljelentést is.

Durand emlékeztetett, hogy a segélyhívó központ elsődleges célja a megfenyegetett és elnémított áldozatok meghallgatása, a franciaországi vérfertőző (és pedofil) kapcsolatok gyakoriságának a feltérképezése, az áldozatok bátorítása és tevőleges támogatása (jogi segítségnyújtás) a feljelentésekben és az azt követő eljárásokban.

Olivier DuhamelForrás: AFP/Stephane De Sakutin

A platform az után jött létre, hogy Olivier Duhamel ügye hatalmas felháborodást váltott ki: a Franciaország-szerte közismert politológusról, egyetemi tanárról, a francia Szocialista Párt volt EP-képviselőjéről az év elején derült ki a nevelt lánya által publikált életrajzi könyvből, hogy Duhamel éveken át megerőszakolta az akkor még csak 14 éves nevelt fiát. Az ügyről az Origo is beszámolt korábban.