Újabb migránskaraván indult szombaton Mexikóban az Egyesült Államok irányába - közölte Irineo Mujica, az illegális bevándorlókat kísérő Pueblo Sin Fronteras civilszervezet egyik aktivistája.

A menedékkérők mintegy kétezer fős csoportja nagyrészt közép-amerikai országok állampolgáraiból áll, de vannak köztük haitiak és afrikai államokból származó migránsok is.

Mujica szerint a mexikói bevándorlási hivatal és biztonsági erők közbelépése ellenére sikerült elindulniuk a déli Tapachula városból északi irányba. Az AP amerikai hírügynökség tudomása szerint kisebb összetűzések is voltak a karhatalom és a migránsok között, ennek ellenére a karaván töretlenül folytatta útját.

A migránskaraván első célja elérni Mexikóvárost, többen azonban azt mondták, hogy az Egyesült államokba szeretnék folytatni az útjukat.

"Küzdünk, aztán majd meglátjuk, eljutunk-e az északi határig" - mondta Antonio López nicaraguai állampolgár a dpa német hírügynökségnek.

Hondurasi, haiti, és salvadori migránsok tízezrei tartózkodnak Tapachula városában menedék-, illetve humanitárius vízum kérelmük elbírálására várva, sokan azonban megelégelték a hosszas várakozást.

A migránskaraván Tapachula városában, Mexikóban 2021. október 23-ánForrás: AFP/Damian Sanchez

Mexikó Donald Trump korábbi amerikai elnök nyomására 2019 júliusától katonákat is bevet annak érdekében, hogy feltartóztassák a migránskaravánokat. A mexikói biztonsági erők legutóbb augusztusban tartóztattak fel egy több száz fős csoportot, amely szintén Tapachulából kelt útra.

Az amerikai hatóságok 1,73 millió migránst vettek őrizetbe a mexikói-amerikai határon a 2021. szeptember 30-án lezárult pénzügyi évben, amely az amerikai történelemben valaha volt legmagasabb szám. Az azt megelőző pénzügyi évben ez a szám 458 ezer volt.

A legtöbb migráns Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból indul útnak.