Az orosz elnök és a brit miniszterelnök együtt akar működni

Horizontal PRESIDENT OF THE REPUBLIC ATTITUDE HEADSHOT HEADSHOT CLOSE UP
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök egyetértett abban, hogy Moszkvának és Londonnak a fennálló problémák ellenére együttműködést kell kialakítania számos területen - közölte a Kreml sajtószolgálata a két vezető telefonbeszélgetését követően.
Vágólapra másolva!

Moszkvai tájékoztatás szerint a két vezető megállapodott abban, hogy a tárgyalás során felvetett kérdésekben a felek "fenntartják a szükséges kapcsolatokat egymással".

A Moszkvában megtartott konzultációk eredményeiről tájékoztatta

Afganisztánnal kapcsolatban Putyin tájékoztatta Johnsont a "kibővített trojka" és a "moszkvai formátum" keretében múlt héten Moszkvában megtartott konzultációk eredményeiről.

Vlagyimir Putyin Forrás: AFP/Sputnik/Mikhail Klimentyev

A "kibővített trojka" Oroszországból, az Egyesült Államokból, Kína és Pakisztánból áll, de az amerikai fél ezúttal nem képviseltette magát. A "moszkvai formátum" 2017-ben jött létre a különmegbízotti szintű hatoldalú - orosz-afgán-kínai-pakisztáni-iráni-indiai - konzultációs mechanizmus alapján.

Az orosz fővárosban szerdán megtartott harmadik fordulón Oroszország, a tálibok vezette Afganisztán, India, Irán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kína, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán képviselteti magát.

Legutóbb májusban beszéltek

Putyin és Johnson a telefonos eszmecsere során egyaránt az iráni nukleáris programra vonatkozó közös átfogó cselekvési terv fenntartása mellett érvelt, amely a közlemény szerint fontos tényező a biztonság garantálásában, valamint a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó rendszer fenntartásában.

A közelgő, november elején megtartandó glasgow-i éghajlatvédelmi csúcstalálkozóvak kapcsolatban Putyin biztosította a brit miniszterelnököt arról, hogy

A moszkvai elnöki hivatal sajtószolgálata szerint Johnson üdvözölte Oroszország törekvését, hogy legkésőbb 2060-ig elérje a széndioxid-semlegességet.

Putyin, aki nem vesz részt a csúcson, biztosította tárgyalópartnerét, hogy a Glasgowba utazó orosz delegáció hozzá fog járulni fontos nemzetközi fórum sikeréhez.

Vlagyimir Putyin és Boris Johnson legutóbb 2020. május 8-án beszélt telefonon egymással. Mindkét fél kifejezte akkor készségét a párbeszéd és az együttműködés kialakítására az orosz-brit kapcsolatok napirendjén szereplő kérdések, valamint a sürgető nemzetközi problémák kezelése ügyében. A két vezető a TASZSZ szerint eddig egyetlen alkalommal, 2020 januárjában, Berlinben, a líbiai rendezésről szóló nemzetközi konferencián találkozott személyesen.