Az angliai Leeds város lakói elmondták, hogy a prostituáltak éjjel-nappal nyilvánosan szexelnek az utcákon, a kocsikban, akár mások szeme láttára is. A problémát abban látják, hogy megszűntek a számukra elkülönített zónák, az egész városban elfogadottá vált a prostitúció. A felháborodott helyiek cselekvésre, közös összefogásra próbálják ösztönözni a többi lakost, hogy együtt tegyenek valamit a kialakult helyzet ellen.

A Pleasant Terrace nevű városrész lakói elmondták, márciusban emelkedett a területen a prostituáltak száma, ugyanis hat év után újra elfogadottá vált a tevékenységük a környéken.

A korábban bevezetett türelmi zónák csak meghatározott időszakokban és bizonyos helyszíneken tették lehetővé a prostitúciót, leginkább olyan helyeken, ahol a lakók nyugalmát ezzel nem háborgatták.

A kampányolók elérték, hogy megszüntessék a türelmi zónákat, ám ennek köszönhetően

újra tömegével tértek vissza a szexmunkások a környékre.

A környékbeliek által csak "Ebb" néven ismert Peter Saxton

több mint 20 éve él a városban, és azt tapasztalja, hogy újabban a prostituáltak éjjel-nappal jelen vannak a környéken.

A 67 éves Ebb rendszeresen

használt óvszerekbe botlik az utcán, és többször volt már szemtanúja nyilvános szexnek.

Az egykor könyvkötőként dolgozó nyugdíjas férfi szerint az lenne a megoldás, ha a korábban bevezetett szabályok újra érvénybe lépnének.

A nyílt utcákon, egy-egy fal mellett és az autókban is láttam már szexelő párokat. Amíg a türelmi zónák be voltak vezetve, elvétve lehetett csak prostituáltakkal találkozni az utcán, most viszont éjjel-nappal. Az egyik nő például reggel 9-kor szállt be egy kocsiba. De hála a kampányolóknak, ez megszűnt, és elfogadottá vált a dolog, mindenhol és mindenkor. Engem csak az bosszant igazán, hogy a prostitúció elfogadása mellett kampányolók többsége nem is a környéken lakik. Engem viszont igenis zavar, ha közvetlenül a házam környékén botlom beléjük "

- panaszolta Ebb.

illusztrációForrás: Getty Images

Az Ebb által említett kampánycsoport szóvivője ezzel védekezett:

Fogalmunk sem volt arról, hogy a helyzet így elfajul, és a Pleasant Terrace a prostitúció melegágyává válhat, amennyiben eltörlik a türelmi zónákat."

A 28 éves Maria Osorio elmondta, ő maga is került már kellemetlen helyzetbe, mert bár semmi köze a prostitúcióhoz, egyszerűen csak a közelben lakik, hazafele menet néhányan szexuális ajánlatokat tettek neki.

A 18 éves orvostanhallgató Amelia ezt alátámasztotta, ő is tanúja volt annak, hogy a környéken szinte minden fiatal nőt prostituáltnak néznek.

A 37 éves hotelrecepciós, Alexandru Gatej 5 évig élt a Pleasant Terrace-n, és átérzi a lányok problémáját:

Valóban nem egy jó környék"

- mondta.

Az egyik közeli szupermarket pénztárosa szerint nemcsak a prostituáltak, de a kábítószer-kereskedők és a tolvajok is megnehezítik a környékbeliek életét:

Ezen a környéken, különösen éjjel veszélyes lehet egyedül közlekedni, az ember óhatatlanul szexmunkásokba és drogdílerekbe botlik. Nem jó kimenni a lakásból, ha errefelé laksz. Az üzletbe is többször bejárnak édességet és parfümöket lopni"

- mondta a boltos.