Kutyákat képez ki a német vasúttársaság arra, hogy építkezésein megtalálják az esetleg ott élő védett állatokat. Ez segíthet felgyorsítani a projekteket - közölte a Deutsche Bahn.

Eddig az emberek feladata volt, hogy megtalálják a védett állatokat és azokat áthelyezzék biztonságosabb területre az építkezés előrehaladása érdekében.

Forrás: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani

A kutyák a tervek szerint 2022-ben veszik át a kutatási feladatot, kiképzésük ez év végére befejeződik a társaság szerint.
A kutyák építési projektekben való alkalmazása új dolog Németországban. Kifinomult szaglásuknak köszönhetően a kutyák az év bármely időszakában, szinte minden időjárási körülmény közepette képesek megtalálni a védett fajokat

- mondta Jens Bergmann, a DB infrastrukturális fejlesztésekért felelős igazgatója.

Ez segít minket az építkezések felgyorsításában

- tette hozzá.

A vasúttársaság szakemberei hat különböző fajtához tartozó kutyával dolgoznak. Arra képezik ki őket, hogy kiszimatolják a tervezett sínek mentén az olyan védett állatokat, mint a kígyók, gyíkok, békák és denevérek. A kutyák jelzéseit és a megtalált állatokat a velük lévő szakemberek egy digitális adatbázisban rögzítik, így információt szolgáltatnak az építkezés résztvevőinek és a szabályozó hatóságoknak.