Legalább ketten meghaltak a Szicíliát napok óta sújtó heves esőzésekben, viharokban. A sziget egy része víz alá került, a polgári védelem pedig a legsúlyosabb riasztást adta ki Dél-Olaszország, és Szicília egyes részeire. Ráadásul a Szicíliai Gazdálkodók Szövetsége szerint vasárnap néhány óra alatt több mint 300 mm csapadék hullott, ami csaknem fele annak, mint amennyi átlagosan egy év alatt várható a Földközi-tenger szigetén -írja a Sky hírportál.

Az önkéntes mentők egy ötvenhárom éves férfi holttestét találták meg egy autó alatt, miután a Cataniától északra fekvő Gravina városán végigsöpörtek az özönvízszerű esőzések. Hétfőn egy hatvanhét éves férfi holttestét találták meg, akinek továbbra is keresik ötvennégy éves feleségét. Az asszonyt a férjével együtt még vasárnap sodort el az áradás a szintén Catania melletti Scordia városában.

A meterológusok szerint a szélsőséges időjárás a következő napokban sem fog enyhülni, a becslések szerint további heves záporok, zivatarok várhatóak, és akár 100-200 mm esőt hoznak Olaszország délnyugati részén és a szigeten. 

A meteorológiai szolgálat szerint a leesett csapadék mennyisége az októberi átlag háromszorosát is elérheti.

Catania városa az esőzést követőenForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Salvatore Allegra

Az árvíz a cataniai Garibaldi kórház egyik osztályát is elérte a helyi média jelentései szerint.

A városközpontban áramszünet van, az okatás szünetel. Az olasz iLMeteo meteorológiai weboldal szerint a vihar a hét folyamán tovább fokozódhat, és csütörtökön és pénteken újabb heves esőzéseket és áradásokat okozhat.