Az uniós belügyi biztos migránsok tömeges betelepítéséről beszélt az Európai Migrációs Fórumon

Horizontal Vertical migration illegal-immigrants
Migrants line up after disembarking on the southern Italian Pelagie Island of Lampedusa on May 17, 2021. - More than 1,400 migrants arrived on the Italian island of Lampedusa at the weekend, sparking calls from far-right politicians for action to stem the flow, amid fresh moves by Italian authorities against the rescue boats who operate in the central Mediterranean. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Vágólapra másolva!
Ylva Johansson, az Európai Bizottsági belügyi biztosa nemrég az Európai Migrációs Fórumon mondott beszédet, amely során ismét hosszasan sorolta Brüsszel migrációval kapcsolatos terveit. A biztos beszédéből egyértelművé vált, hogy az Európai Unió nem tett le azon szándékáról, hogy migránsokat telepítsen be, ha pedig kell, ezt a tagországokra is rá fogják kényszeríteni.
Vágólapra másolva!

Johansson a felszólalása során kifejtette, hogy szerinte a koronavírus-járvány utáni gazdasági nehézségekből a kontinens csak úgy tud kilábalni, ha a folyamatba bevonják a migránsokat, valamint a migrációs háttérrel rendelkező személyeket.

A biztos szerint migránsok nélkül az EU nem lett volna képes megbirkózni a járvánnyal, hiszen ők kulcsfontosságú szereplői az európai gazdaságnak és a társadalomnak.

"A járvány sokak szemét felnyitotta: a migránsok a mi részeink" - jelentette ki. Majd azzal folytatta, hogy ezt a felfedezést az elkövetkező időszakban sem szabad elfelejteni, és sokkal erősebben kell aláhúzni azokat a pozitív üzeneteket, amelyek a migrációval kapcsolatosak, burkoltan utalva arra, hogy az EU-nak mindent meg kell tennie a migráció népszerűsítésének érdekében.

Johansson hatalmas előrelépésnek tartja az Európai Kék Kártyát, amelyről májusban született politikai megállapodás. Mindez megkönnyítené a migránsok számára az Európába való bejutást, több jogot biztosítana számukra, és egyszerűbbé tenné a migránsok felvételét is, valamint a tagországok közötti mozgásukat. Hozzátette, hogy az Európai Kék Kártya ügyében az Európai Bizottság már megkezdte a jogi munkálatokat is.

Illusztráció Forrás: Hans Lucas via AFP/Jérémie Lusseau / Hans Lucas/Jeremie Lusseau

A biztos ezt követően arról is beszélt, hogy a kék kártyát csak az uniós állampolgárok tehetik sikeressé azzal, hogy támogatják a migránsokat, vonzó munkakörülményeket teremtenek nekik és minden szükséges segítséget megadnak számukra, mivel szerinte csak ezzel lehet felvirágoztatni Európát.

Johansson úgy gondolja, hogy ha az illegális migrációt jobban kezelik a tagállamok, az megnyithatja az utat a még több legális úton érkező migráns előtt is. Kitért Afganisztánra is, ahol Joe Biden kaotikus kivonulása tragédiába torkollott. Kifejtette, hogy már beterjesztett egy olyan javaslatcsomagot, amely a magas kockázatnak kitett afgánokon segítene többek között evakuációval és családegyesítéssel. Azaz, tömeges migránsbetelepítés tervéről beszélt.

Ez a terv összességében azt jelentené, hogy az Európai Unió tömegével fogadna be migránsokat egy olyan országból, amely újra és újra a nemzetközi terrorizmus központjává válik, és számos terrorszervezet központjaként szolgált az évek alatt.

A helyzetet tovább rontja, hogy sok migrációpárti tagállam ezen felvetésre pozitívan válaszolt. Többen konkrét áttelepítési és humanitárius befogadási ígéreteket fontolgatnak az afgánok számára. Mások kiegészítő utakon dolgoznak az afgánok számára. Mint a „humanitárius folyosók" Olaszországban és a kiterjedt családegyesítés Írországban.

Illusztráció Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Johansson előrevetítette azt is, hogy a migránsok nagyobb rétű elfogadásához a "pozitív narratíva megerősítése" mellett egyfajta iskolai érzékenyítésre is szükség van.

A biztos arról is beszámolt, hogy jelenleg is számos uniós projekt zajlik a migránsok felzárkóztatására, amelyek egy része a digitális munkaerőpiacon segíti az elhelyezkedést az olyan országokból érkezőknek, akiknek eddig nem volt lehetőségük számítástechnikai eszközöket használniuk, vagy hiányosak az ismereteik.