Szicília lakosai bezárkóztak otthonaikba, és leálltak a hivatalok, iskolák, üzletek is a már három ember halálát okozó hurrikánszerű viharok miatt, amelyek a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtök éjszakától erősödhetnek fel ismét.

Az időjárási előrejelzések nyomán újabb riasztást adtak ki, amely elsősorban Szicília keleti partvidékeire érvényes. 

Az éjszakai órákban várják a rendkívüli trópusi viharként osztályozott heves esőzést, valamint az akár óránkénti száz kilométeres széllökések visszatérését.

Megrongálódott autó az árvíz elvonulása után a szicíliai Cataniában 2021. október 27-én. A napok óta tartó vihar után rengeteg víz árasztotta el Catania városát, az áradás két ember halálát okoztaForrás: MTI/AP/LaPresse/Andrea Di Grazia

Az Apolló nevű ciklon a Ión-tenger felől érkezik, a nyílt tengerről már nagy mennyiségű csapadékot, valamint több mint négy-öt méter magas hullámokat jelentettek.

Edoardo Ferrara meteorológus az Askanews hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a trópusi vihar bármely pillanatban hurrikánná változhat, ahogyan az az utóbbi napokban is megtörtént. A jelenség a Medicane nevet kapta a Földközi-tenger és a hurrikán szavak összekapcsolásával. 

Kiemelt készültséget rendeltek el Catania, Messina, Ragusa és Siracusa térségében. 

A Catania városában élő magyarok arról számoltak be az MTI-nek, hogy kevés embert látni az utcán, aki teheti, otthon marad.

Az üzletek zárva tartanak, a bejáratokat és a kirakatokat homokzsákokkal, deszkákkal torlaszolták el. A zárás előtti órákban a lakosság megrohamozta az élelmiszerüzleteket. Keddig zárva tartanak a hivatalok, az iskolák, valamint a vendéglátóhelyek is.

Zárva tart Catania történelmi halpiaca is, ahol a Medicane első hullámában, hétfőn és kedden, embermagasságú folyam hömpölygött: a dóm előtti tér tóvá változott, sarat és törmeléket hagyva maga után.

Megrongálódott műanyagszékek és egyéb tárgyak egy halpicon a heves esőzések miatt vízzel elárasztott szicíliai Cataniában 2021. október 27-én. A napok óta tartó vihar után rengeteg víz árasztotta el Catania városát, az áradás két ember halálát okoztaForrás: MTI/EPA-ANSA/Orietta Scardino

Valamivel több, mint két nap alatt a sziget éves csapadékmennyiségének egyharmada esett le: a Catania közeli Lentiniben egy óra alatt százötven milliméter, az Etnán majdnem négyszáz milliméter eső záporozott. 

A rendkívüli időjárás következtében három ember veszítette életét, egy, a víz elsodorta nő holttestét csütörtökön találták meg.

Catania égboltját egyébként az Etna vulkán kitörése miatt is változatlanul sötét felhők fedik.