Megölték a Fülöp-szigeteki kommunista lázadók egyik vezetőjét - közölte vasárnap a szigetország hadserege.

A tájékoztatás szerint a Ka Oris álnéven is ismert George Madlos az Új Néphadsereg (BHB) nevű Fülöp-szigeteki kommunista gerillaszervezet parancsnoka és szóvivője volt. A BHB a betiltott Fülöp-szigeteki Kommunista Párt (PKP) fegyveres szárnya.
A hadsereg beszámolója szerint csapatokat vezényeltek a Manilától mintegy 800 kilométerre délre található Bukidnon tartományban lévő Impasugong településre, miután bejelentést kaptak a kommunista felkelők jelenlétéről a környéken.Ferdinand Barandon dandártábornok elmondta, hogy a katonáknak sikerült a hegyvidéki régióban megtalálniuk a felkelők gyalogsági aknákkal megerősített táborát, ami miatt légicsapásokat rendeltek el. A bombázást követően a kormányerők megrohamozták a felkelők állásait mintegy félórás tűzharcot folytatva hozzávetőleg harminc gerillával.
Barandon szerint a harcok lezárultát követően találták meg Madlos és egy másik felkelő holttestét.Ramon Zagala ezredes, a hadsereg szóvivője úgy fogalmazott, hogy Madlos halála hatalmas csapást jelent a kommunista felkelőknek a déli Mindanao térségében. "Halála eltántorítja majd a BHB terveit, mivel így nem tudja többé irányítani a kommunista terroristák erőszakos cselekedeteit a népünk ellen" - fűzte hozzá Zagala."Ka Oris évtizedeken át közvetlenül és közvetetten volt felelős katonák és civilek haláláért" - jelentette ki Zagala.
Madlost a többi között gyilkosság, többrendbeli gyilkossági kísérlet és rongálás gyanúja miatt akarták kézre keríteni.A néhai Fülöp-szigeteki diktátor Ferdinand Marcos uralma elleni harc céljából 1969-ben létrehozott BHB 3900 fős haderővel rendelkezik - a nyolcvanas években ez a szám a 26 ezret is elérte -, a Fülöp-szigeteki kormánnyal folytatott több mint fél évszázados harcában legalább 43 ezer ember vesztette életét.