Azonosítatlan tárggyal ütközött egy amerikai tengeralattjáró

Connecticut, tengeralattjáró, USA
File photo of the Seawolf-class fast-attack submarine USS Connecticut (SSN 22) departed Naval Base Kitsap-Bremerton for deployment, May 27, 2021. US Navy statement: The USNavy Seawolf-class fast-attack submarine struck an object while submerged on Oct. 2, while operating in international waters in the Indo-Pacific region. There are no life threatening injuries. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)
Vágólapra másolva!
Víz alatti hegynek ütközött október elején a Dél-kínai-tengeren a Connecticut amerikai tengeralattjáró - állapította meg az amerikai haditengerészet két védelmi tisztségviselő hétfői közlése szerint. Az ügyben későbbre ígértek hivatalos tájékoztatást.
Vágólapra másolva!

Az eset után a haditengerészet azt közölte, hogy

a nukleáris meghajtású tengeralattjáró járőrözés közben nekiütközött egy azonosítatlan tárgynak.

A balesetben a jármű megrongálódott és több tengerész könnyebben megsérült, de halálos áldozat nem volt. A Connecticut egy nemzetközi hadgyakorlaton vett részt.

A USS Connecticut tengeralattjáró a Kitsap-Bremertoni haditengerészeti kikötőben május 27-én Forrás: AFP

Kína, amely a tenger csaknem egészét magának követeli, és számos katonai bázist hozott létre az ott található kis szigeteken, jelezte akkor: mélységesen aggasztják a történtek.

A név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők hozzátették most, hogy

a tenger alatti hegy nem szerepelt a haditengerészet térképén.

Az Egyesült Államok és szövetségesei rendszeresen járőröznek a térségbeli nemzetközi vizeken, kihasználva a hajózás szabadságához fűződő jogukat. Kína nemtetszéssel figyeli ezeket az eseményeket.