Ismeretlen fegyveresek a helyi hatóságok bejelentése szerint mintegy tíz civillel végeztek Burkina Faso északi részén, a hatóságok kedden a Nagy-Szaharai Iszlám Állam (ISGS) nevű terrorszervezetet tették felelőssé a gyilkosságokért.

A támadást hétfőn, a Malival szomszédos Oudalan tartományban követték el.

A hadsereg egyik neve elhallgatását kérő tisztje újságíróknak azt mondta, a helyi hatóságok szerint a dzsihadisták négy embert elhurcoltak. 

Barthélémy Simporé tábornok, Burkina Faso védelmi minisztere hétfőn a hadsereg határozott fellépését ígérte a térségben garázdálkodó fegyveres csoportok ellen.

Közel másfél millióan menekültek az otthonukból

Ugyanebből a régióból alig néhány napja már jelentettek rajtaütéseket, amelyek során ismeretlen fegyveresek több embert elraboltak, a falusiak jószágait pedig elhajtották.

Katonák egy Goudebo-i menekülttábor közelében 2020 februárjában

Forrás: AFP/Olympia De Maismont

Az al-Kaidahoz és az Iszlám Államhoz köthető fegyveresek rendszeresen hajtanak végre támadásokat Burkina Fasóban, valamint a szomszédos Maliban és Nigerben. A rosszul felszerelt és kiképzett Burkina Fasó-i hadsereg alig képes megfékezni a 2015 óta dúló erőszakot, amely elsősorban az ország északi részén szedi áldozatait.

Az erőszakcselekményeknek már több mint 2000 halálos áldozatuk van, és mintegy 1,4 millióan menekültek el otthonaikból.