Sajtóértesülések szerint szimbolikus, a hatalom elleni támadásról van szó. A többségében 13-14 éves tinédzserek a kiérkező rendőröket is tűz alá vették. Egyelőre a hatóságok senkit nem vettek őrizetbe. Nem ez volt az első támadás az épület ellen. Egyes értesülések alapján a kamaszok épp a tavalyi támadást próbálták meg utánozni - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Nagy létszámú, 20-30 fekete ruhába öltözött, 13-14 év közötti tinédzserekből álló banda intézett összehangolt támadást a Párizs környéki Île-de-France régióban lévő település,  

illusztrációForrás: AFP/Hans Lucas/Eric Dervaux

Argenteuil rendőrkapitányságának épülete ellen. A történtekről beszámoló Le Parisien értesülései szerint szimbolikus, a hatalom elleni támadásról van szó, mivel az épület üres volt a támadás idején. A kamaszok egy égő szemetest helyeztek el az épület előtt, majd pirotechnikai eszközökkel lőttek az épületre, betörve az első emeleti ablakokat. A rendbontó tinik a kiérkező rendőröket is tűz alá vették, de mivel az egyenruhások túlerőben voltak, így elmenekültek. Sajtóértesülések szerint senkit nem tartóztattak le a támadással kapcsolatban.

A Le Parisien információi szerinta rendőrőrs épülete másfél éve áll üresen, azóta, hogy 2020 májusában nagyszabású támadást intéztek ellene.

A Párizs környéki Île-de-France régióban lévő település, Argenteuil rendőrkapitányságának az épületeForrás: V4NA

Az akkori offenzíva azután történt, hogy egy, a rendőri intézkedés elől menekülő szabálytalankodó 18 éves robogós fiatal fiú halálos balesetet szenvedett. A fiú bukósisak nélkül motorozott, amikor meglátott egy rendőrautót és menekülőre fogta, ám először nekiütközött egy autó visszapillantó tükrének, majd elvesztette uralmát a motor felett és egy beton elemnek, majd egy villanyoszlopnak is nekiment.

Az esetet követően több napig tartó szisztematikus rendőrellenes támadások voltak a településen, mely során a rendőrkapitányság épületét is össztűz alá vették, mivel a rendőröket okolták a fiú haláláért.

 A támadást követően Gérald Darmanin belügyminiszter kérésére a rendőrkapitányság hivatalosan újranyitott, de csak napi két órában, csökkentett létszámmal.

A Le Parisien-nek nyilatkozott egy személy a támadás okáról. Információi szerint a kamaszok azért támadtak a rendőrökre, mert tavaly látták, hogy a nagyok ezt csinálják és megpróbálták utánozni őket. multi