Embertelen bánásmódnak tartja két japán halálraítélt, hogy csak pár órával a kivégzés előtt fogják közölni velük, mikor akasztják fel őket. A bíróságon pereskednek és kártérítést követelnek a szerintük embertelen bánásmód miatt.

Emberi jogi szervezetek hosszú ideje bírálják Japán gyakorlatát, hogy az elítéltek csak az utolsó órákban tudhatják meg, mikor végzik ki őket.

A két halálraítélt az oszakai bíróságon indított pert az állam ellen, és arra hivatkoznak, hogy a párórás határidő arra sem ad nekik lehetőséget, hogy kifogást emeljenek a kivégzés végrehajtása ellen, ezért a módszer megváltoztatását és 22 millió jen (vagyis átszámítva mintegy 60 millió forint) kártérítést követelnek.

"A halálraítéltek minden nap úgy kelnek fel, hogy lehet, az lesz az utolsó napjuk. Ez rendkívül embertelen" - mondta Ueda Jutaka, az egyik felperes jogi képviselője. Ueda szerint semmilyen törvény nem írja elő, hogy az elítéltek csak pár órával a kivégzés előtt tudhassák meg az ítéletvégrehajtás időpontját, és szerinte ez a gyakorlat a japán büntető törvénykönyvet is sérti.

A fejlett, iparosodott demokráciák közül Japánban és az Egyesült Államokban létezik halálbüntetés. A szigetországban jelenleg 112 halálraítélt ül siralomházban, de két éve egyetlen embert sem végeztek ki.

A japán közvélemény döntő többsége támogatja a halálbüntetést, amelyet a legtöbb esetben gyilkosokra szabnak ki.

Címlapi képünk illusztráció.