Szicíliában kötött ki egy német civil hajó 800 migránssal

migration immigration Horizontal
The Sea-Eye 4 rescue ship transporting migrants rescued in the Mediterranean sea arrives to disembark them on November 07, 2021 in the port of Trapani, Sicily. - Italy on November 07, 2021 allowed a humanitarian ship carrying some 800 migrants rescued at sea, including hundreds of minors and five pregnant women, to dock in Trapani, Sicily, the German NGO Sea Eye said. (Photo by Giovanni ISOLINO / AFP)
Vágólapra másolva!
A szicíliai Trapaniban kapott kikötési engedélyt a német felségjelzésű Sea Eye 4 civil hajó nyolcszáz bevándorlóval a fedélzetén - közölték az olasz hatóságok vasárnap.
Vágólapra másolva!

Trapani kikötőjében a helyi prefektúra és a vöröskereszt emberei fogadták a kora délután érkezett hajót.

A bevándorlókat egyenként orvosi vizsgálatnak vetik alá és tesztelik, majd azonosítják.

A nyolcszáz embert a következő két hétben karantén hajókon helyezik el, kivéve a kis- és fiatalkorúakat, akiket nekik fenntartott intézményekben helyeznek el szintén karantén alatt. Az érkezők között kétszáz kis- és fiatalkorú van.

A Sea Eye 4 kedd és csütörtök között vette a fedélzetére a bevándorlókat a Szicíliai-csatorna vizein hét különböző hajóról. Az utolsó négyszáz embert Málta vizein vette fel egy bajba jutott hajóról. Málta megtagadta a Sea Eye kikötését.

A Sea Eye 4 Trapani kikötőjében 2021. november 7-én Forrás: AFP/Giovanni Isolino

A német civil szervezet elnöke, Gorden Isler köszönetet mondott Olaszországnak. Úgy vélte, "Európának el kellene ítélnie Máltát, amiért nem koordinálta a mentési műveleteket, és megtagadta a segítséget a bajba jutott hajóktól".

Matteo Salvini, a kormánypárti Liga vezetője közösségi bejegyzésében azt írta, miután "egy német hajó több mint nyolcszáz illegális bevándorlót hagyott Szicíliában, felmerül a kérdés, hogy a belügyminiszter és a külügyminiszter felkérte-e Berlint és Brüsszelt, hogy vállalják át ezeket a migránsokat, vagy nekik ez így van jól?".

Egy másik hajó, az Ocean Viking, amelyet a francia Sos Mediterranee szervezet működtet, Lampedusa vizein várakozik a kikötési engedélyre 308 emberrel.

Év eleje óta több mint 55 ezer migráns érkezett Olaszországba a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett mintegy harmincezerhez képest.