Brüsszel felajánlotta Varsónak a segítségét – de nem a határvédelemhez, hanem a migránsok nyilvántartásba vételéhez és a menedékkérelmek feldolgozásához. Dana Spinan, az Európai Bizottság vezető szóvivője ugyanis leszögezte, hogy Brüsszel nem finanszíroz se falakat, se szögesdrót kerítéseket. A lengyel kormány tájékoztatása szerint körülbelül három-négyezer fős migránskaraván táborozott le a belarusz–lengyel határnál, Belaruszon belül pedig legalább további tíz-húszezer illegális migráns vár arra, hogy belépjen az Európai Unióba – derül ki a Magyar Nemzet összefoglalójából.

Három-négyezer fős migránskaraván vert tábort a lengyel–belarusz határnál hétfőn, és bár Piotr Müller lengyel kormányszóvivő tájékoztatása szerint a nap folyamán több csoportos határsértési kísérletet is sikerült meghiúsítani, a helyzet további kiéleződése várható. A lengyel titkosszolgálatok információi szerint Belaruszon belül legalább tíz-húszezer további illegális bevándorló készül a határ átlépésére, miközben Minszk folyamatosan újabb bevándorlók csoportjainak szállítását szervezi az arab országokból. 

Mateusz Morawiecki kormányfő a krízishelyzet miatt válságstábot hívott össze, amelyen úgy döntöttek: hogy jelentősen megnövelik a lengyel–belarusz határszakaszt védő határőrök, katonák és rendőrök létszámát. Jelenleg a határőröket mintegy tízezer katona támogatja.

Brüsszel segítene a menedékkérelmek feldolgozásában, a kerítésépítésben azonban nem

Közben az Európai Unió továbbra sem fogja fel a helyzet komolyságát. Miközben Lengyelország a határvédelem azonnali megerősítésével és az illegális bevándorlók Európai Unión kívül tartásával van elfoglalva, Adalbert Janz, az Európai Bizottság belügyekben illetékes szóvivője azt üzente Varsónak, hogy igényelje az uniós hatóságok segítségét.

Ezek a hatóságok segítenek a migránsok nyilvántartásba vételében, a menedékkérelmek feldolgozásában, és erősítik az embercsempészet elleni küzdelmet. Lengyelországnak először is hivatalosan kérnie kell ezt a segítséget, ahogyan azt a bizottság korábban is szorgalmazta – érvelt az uniós végrehajtó testület szóvivője.

Migránsok a lengyel határnál, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 8-ánForrás: MTI/AP/BelTA/Leonid Shcheglov

Dana Spinant bizottsági vezető szóvivő azt is nyomatékosította, hogy az Európai Unió nem finanszíroz se falakat, se szögesdrót kerítéseket, helyettük inkább a határok védelméhez kapcsolódó felszereléseket és kapacitások megerősítését támogatja pénzügyileg.

Szijjártó Péter: Az EU-nak a kerítésépítést kellene támogatni

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a közben a hivatalos látogatáson Lettországban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatában nehezen érthetőnek nevezte, hogy az Európai Bizottság „már lassan mindent finanszíroz, ami a migráció növelését szolgálja", de az annak megfékezésére irányuló, igazán hatékony eszközt továbbra sem.

Mintha nem ezen a bolygón élnének, akik továbbra is gátolják a kerítést építő országok támogatását – mondta, felszólítva a brüsszeli testületet az „európai lakosság összetételének megváltoztatására irányuló törekvések" feladására. A miniszter nyomatékosította: Bebizonyosodott, hogy a kerítésépítés az egyetlen hatékony módszer az illegális migrációs hullámok megállítására.

A NATO egyik magas rangú tisztségviselője is aggodalmát fejezte ki a lengyel–belarusz határszakaszon kialakult helyzet miatt, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy Minszk a migránsokat nyomásgyakorlásra használja. A tisztségviselő szerint a migránsok bevetése kombinált, katonai és politikai műveletnek számít, ezért – mint mondta – a NATO készen áll arra, hogy további segítséget nyújtson szövetségeseinknek és fenntartsa a biztonságot a térségben.

Hozzátette: a NATO arra szólítja fel Belaruszt, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot.

Borítékolható az eszkaláció

A lengyel közszolgálati televízióban közzétett, drónokkal készített videofelvételek szerint mindenesetre a migránsok alkonyatkor sátrakat vertek és tüzeket raktak a határon. Láthatók a felvételeken drótkerítést átvágó illegális bevándorlók is, akikkel szemben a határőrök könnygázt alkalmaznak.

A migránsokat kísérő belarusz fegyveresek részéről a határon számos provokációra került már sor, a Twitteren terjedő videók tanúsága szerint lövések is eldördültek.

A lengyel kormány szóvivője szerint a közeljövőben az ilyen cselekmények eszkalálódása várható, fegyverhasználatra is sor kerülhet. Szólt arról is, hogy a lengyel fél csak végső esetben folyamodna fegyverhasználathoz.

Közölte továbbá: a helyzetről hétfő este a lengyel kormányfő telefonon egyeztet lett és litván hivatali partnerével.