Tízezrek tüntettek Barcelonában a villamos energia árának emelkedése ellen

Barcelonában a magas rezsiárak ellen tüntettek
Around 2000 people protest against the electricity price surge in the last months with a demonstration in Barcelona, Spain, on November 6, 2021. The discontent is due to the continuous increase in electricity rates in Spain as a result of the latest reform of the bill decreed by the Spanish government on June 2. (Photo by Davide Bonaldo / Controluce via AFP)
Vágólapra másolva!
A villamos energia árának drasztikus mértékű emelkedése ellen tiltakoztak Barcelonában a hétvégén. Az elmúlt évben 44 százalékkal emelkedett a villamos energia ára Spanyolországban. A demonstrálók szerint a nagy energiaszolgáltatók becsapják a lakosságot és visszaélnek a hatalmukkal.
Vágólapra másolva!

„Állítsuk meg az elektromos csalást!" jelszóval rendeztek tüntetést szombaton Barcelonában. Az utcára vonulók elsősorban a villamos energia árának a drasztikus emelkedése ellen tiltakoztak, de megjelentek olyan transzparensek is, amelyek összességében véve a rezsi-árnövekedés mértékét kifogásolták – derül ki a Euronews és más sajtóorgánumok helyszíni beszámolóiból.

Tüntetnek Barcelonában a villamos energia árának emelkedése ellen, 2021. november 6-án. Forrás: Controluce via AFP/Davide Bonaldo/Davide Bonaldo

A Catalan News közlése alapján a tiltakozást az Energiaszegénység Elleni Szövetség és egy szakszervezet hirdette meg. A megmozduláson több ezren vettek részt.

Az elhangzott beszédek alapján

a nagy energiaszolgáltatók becsapják a lakosságot és visszaélnek a hatalmukkal, amit a tiltakozók „villanyátverésnek" minősítettek.

A spanyol Országos Statisztikai Hivatal (INE) adatai szerint az elmúlt 29 évben idén októberben nőttek leginkább a fogyasztói átlagárak, de

ha kizárólag az villamos energia árát vesszük figyelembe, akkor az áremelkedés 44 százalékos, ami döbbenetesnek mondható.

A benzin ára ez idő alatt 23 százalékkal ugrott meg, az alapélelmiszerek ára 15 százalékkal emelkedett, az infláció mértéke októberben pedig 5,5 százalékos volt.

Tüntetnek Barcelonában a villamos energia árának emelkedése ellen, 2021. november 6-án. Forrás: Controluce via AFP/Davide Bonaldo/Davide Bonaldo

A becslések alapján Spanyolország lakosságának a 10-15 százaléka él energiaszegénységben;

ez azt jelenti, hogy ők nem tudják kifizetni a közüzemi számláikat, vagy akár áram-, víz- és gázhasználat nélkül kénytelenek élni.

A spanyol kormány ugyan próbálkozott a villamosenergia-szolgáltató cégek megregulázásával, de ez nem vezetett eredményre.