Szijjártó Péter: Fontos megállapodások jöttek létre Magyarország és a Seychelle Köztársaság között-videóval

SZIJJÁRTÓ Péter; KAZAKBAJEV, Ruszlan
Biskek, 2021. november 5. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Ruszlan Kazakbajev kirgiz külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén Biskekben 2021. november 5-én. MTI/EPA/Igor Kovalenko
Vágólapra másolva!
Több területen is fontos megállapodások jöttek létre Magyarország és a Seychelle Köztársaság között, amelyek hozzájárulnak majd az indiai-óceáni szigetállam biztonságához és stabilitásához - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Victoriában, Sylvestre Radegonde külügy- és turisztikai miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy ő

az első magyar külügyminiszter, aki hivatalos látogatást tesz az Afrika partjaitól keletre fekvő országban,

ami jelzi az együttműködés fejlesztésének fontosságát.
A tárcavezető kiemelte: a Seychelle Köztársaság fontos szerepet tölt be a tengeri biztonság és a kelet-afrikai stabilitás területén, amivel "gyakorlatilag Európát is védi". Mint mondta, a kalózkodás és a drogcsempészet elleni fellépés jelentősen hozzájárul a térség biztonságához, márpedig

Szijjártó Péter azt is hangsúlyozta, hogy

Forrás: MTI/EPA/Igor Kovalenko


A felek megállapodtak arról, hogy egy magyar cég kiberbiztonsági központot hoz létre az országban az Eximbank 17 millió dolláros hitelkeretének segítségével. Megegyezés született a Seychelle Köztársaság egészségügyi kapacitásbővítésének támogatásáról is, azáltal, hogy a már meglévő, évi tíz helyet biztosító felsőoktatási ösztöndíj-programon felül orvosokat fognak képezni a budapesti Semmelweis Egyetemen.

- tájékoztatott a miniszter.
A tárcavezető ennek kapcsán rámutatott, hogy az illegális drogcsempészet egyre súlyosabb globális kihívást jelent, ráadásul az utóbbi időben

megváltoztak a csempészútvonalak a legfrissebb afganisztáni fejlemények miatt.


Szijjártó Péter elmondta, hogy a Seychelle Köztársaság biztonságosnak számít, miután lakossága 80 százalékát már beoltották a koronavírus ellen, így megállapodást kötöttek az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről is.

Ennek megfelelően a magyar állampolgárok szabadon utazhatnak majd a turistaparadicsomnak számító országba, függetlenül attól, hogy milyen vakcinát kaptak.


Sylvestre Radegonde köszönetet mondott a képzési programok felajánlásáért, aláhúzva, hogy Magyarország oktatási téren kiválóan teljesít. Hozzátette, hogy a találkozón megvitatták a turisztikai együttműködés további fejlesztésének lehetőségeit, illetve egyebek mellett szó volt a kiberbiztonságról, a mezőgazdaságról, a beruházásokról is.