Megbírságoltak egy japán mozdonyvezetőt, mert egy percet késett

Novel coronavirus outbreak / Japan mystery virus Beijing Shenzhen people wear China Jan. January 2020 China's Lunar New Year holiday Tens of thousands of people travel overseas holiday Wuhan city announce another patient die dead mysterious SARS-like kill
A platform of Shinkansen Bullet train is quieter than usual year at JR Osaka Station in Osaka on August 8, 2020. Although the Bon holiday (so-called Japanese summer consecutive holidays) has started, it looks like the homecoming people and sightseers are few due to the new coronavirus COVID-19. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Taketo Oishi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Bírósághoz fordult egy japán mozdonyvezető, mivel szerint jogtalanul bírságolta meg a japán vasúttársaság - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

2020 júniusában a japán vasúttársaság, a JR West megbírságolta azt az alkalmazottat, akinek a hibája miatt egy percet késett az egyik járat.

A férfi most 2,2 millió jenre (6 millió forintra) perli a munkáltatóját, mivel a helyzet számára lelki traumákat okozott.

A japán sajtó szerint a férfinak egy utasokat nem szállító vonatot kellett volna Okajama állomásról az ország déli részébe vezetnie, de véletlenül rossz vágánynál várt arra, hogy átvegye a vonatot a kollégájától. Mire rájött a tévedésére, és átszaladt a helyes vágányhoz, már két perc késésben volt a műszakváltás, így a vonat csak egy perccel később indult el, és ennyivel később is érkezett meg a kocsiszínbe.

Illusztráció Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Taketo Oishi

A JR West ezért 85 yenre (235 forintra) büntette meg a meg nem nevezett alkalmazottat, de ezt később 56 yenre (155 forintra) csökkentették, mikor a férfi az okayamai munkaügyi felügyeleti irodához fordult. A férfi viszont a kisebb bírságot sem akarta elfogadni, mivel szerinte a késés nem okozott igazi fennakadást, mivel a vonaton nem voltak utasok.

A JR West viszont ragaszkodik a "nincs munka, nincs fizetés" elvhez, mivel a férfi nem volt időben a helyén, és ezzel késést okozott.

A mozdonyvezető márciusban fordult bírósághoz az ügy miatt, kártérítést követel.

A japán vasút híres a pontosságáról. 2017-ben nyilvánosan bocsánatot kértek azért, mert az egyik járatuk 20 másodpeccel korábban hagyta el az egyik állomást.