A Polgári Magyarországért Alapítvány Brüsszeli Képviselete és a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság szervezésében került sor az Elk*rtuk c. film brüsszeli premierjére. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője köszöntőbeszédében kiemelte: az 1956-os forradalom 50. évfordulóján Gyurcsány Ferenc egyszerre követett el politikai és történelmi bűnt: parancsára alkalmaztak a miniszterelnöki hazugságai miatt tiltakozók letörésére tömeges törvénytelen rendőri erőszakot, tiporták véres rendőrcsizmák a magyar jogállamiságot, és elégtételt akart venni a jóakaratú magyarokon az '56 miatti, az egész posztkommunista baloldalt átjáró politikai frusztrációikért. Kálomista Gábor, a film producere az Origónak azt mondta, Brüsszelben tartani egy filmbemutatót igazán különleges dolog, és a közönség visszaigazolta, amit már korábban is mondott, hogy az Elk.rtuk remek filmként tud működni a világban.

Hatalmas érdeklődés mellett mutatták be a 2006-os őszi cselekményeket feldolgozó első magyar politikai thrillert.  

Nagy érdeklődés övezte Brüsszelben az első valós történéseket feldolgozó magyar politikai thrillertForrás: Elk.rtuk

A hazai mozikban már több mint 120 ezer néző tekintette meg a filmet, ami a nemzetközi produkciók között is rendkívülinek számít. A feszült hangulatú, izgalmas világszínvonalú thriller sajátos módon dolgozza fel a 2006. őszi eseményeket. Azokban az időkben azt hitték az emberek, hogy ilyen, a legsötétebb kommunista időket idéző karhatalmi elnyomás nem történhet meg a rendszerváltás utáni Magyarországon.Gyurcsány Ferenc és baloldali kormánya akkor bebizonyította, hogy a hatalom megtartása érdekében számára semmi sem számít, és példátlan módon egy uniós tagországhoz méltatlan módon az ellene demonstrálókat a diktatúrákra jellemző véres rendőrterror eszközével verte le.

Jelenet az Elk*rtuk című filmbőlForrás: Megafilm

Kálomista Gábor, a film producere az Origónak nyilatkozva elmondta, hogy az Elk.rtuk brüsszeli bemutatója átütő siker volt. Brüsszelben tartani egy filmbemutatót igazán különleges dolog - hangsúlyozta.

Kálomista Gábor, az Elk*rtuk producereFotó: Polyák Attila - Origo

Hálistennek nagyon sok külföldi nézte meg a filmet, akiknek egyértelműen az volt a véleményük, hogy ez egy nagyon jó film, úgy, hogy nem nagyon ismerték a történet hátterét. Az van, amit mondtunk első pillanattól, hogy egy remek filmként tud működni a világban. Jó volt ezt látni, visszaigazolást kapni erről a közönségtől"- mondta Kálomista az Origónak.

Sokan nem is hitték el, hogy ilyen megtörténhet, nem igazán ment át a világ híradásain, hogy mi is történt igazából akkor Magyarországon. Felkeltette az emberek érdeklődését a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatban. Többen mondták, hogy jobban utánanéznek, mert túlzásnak tartják a történteket" - hangsúlyozta.

Kálomista Gábor elmondta, hogy a magyar delegáció megerősítette a kétkedőknek, hogy ezek a tények, ez történt akkor. Érdekes vita alakult ki, mert hihetetlennek találták, hogy 2006-ban egy európai uniós országban ez megtörténhetett - tette hozzá.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőjeForrás: MTI/Mohai Balázs

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a tegnapi brüsszeli filmbemutatón köszöntőjében kiemelte, hogy a 2006-os őszi történések fényében teljesen hiteltelenek a jogállamiságért aggódó brüsszeli bürokraták:

Brüsszel urainak a magyarokat, a jogállamiságot és a demokráciát egyaránt cserben hagyó cinkos falazása és hallgatása a 2006-os Gyurcsány-féle rendőrterrorral kapcsolatban teljességgel hitelteleníti a brüsszeli bürokraták minden szövegelését a jogállamiságról."

A Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának vezetője azt mondta beszédében, hogy példátlan, hogy egy uniós tagországban a politikai tiltakozást a diktatúrákra jellemző módon a rendőrterror eszközeivel verjenek le, a hatalomtól eltérő véleményen lévő ártatlan emberekkel szemben pedig fizikai és büntetőjogi megtorlást alkalmazzanak.

A magyar baloldal 1945 után, 1956-ban és 2006-ban is fegyvert fogott a nemzetére. A magyar baloldalt ezért soha többé nem szabad még a hatalom közelébe sem engedni, mert máskülönben megint előfordulhat, hogy újra fegyvert fog a nemzetére" - zárta köszöntőjét Deutsch Tamás.

Az Origo megkereste Deutsch Tamást, a Fidesz EP-képviselőjét az Elk.rtuk nemzetközi bemutatója kapcsán. Hamarosan közöljük a politikus nyilatkozatát.