Csaknem négy órán keresztül tartott François Hollande tanúvallomása, amelyet Franciaország volt köztársasági elnöke szerdán, a 2015. novemberi párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban tett az ügyet tárgyaló bíróságon. A merénylet idején François Hollande volt a hivatalban lévő francia elnök.

A volt államfő az áldozatok és a vádlottak védőinek kérdéseire elmondta, hogy a francia kormánynak tudomása volt arról, hogy a 2015-ös migrációs hullámmal terroristák is érkeztek Franciaország területére, akik a nagy létszámú migráns csoportokban elvegyülve játszották ki a francia hatóságok figyelmét. 

François Hollande, a volt francia elnök.Forrás: AFP/Tf1

Ekkor érkezett az országba Belgium érintésével, Abdelhamid Abaaoud, a támadások egyik fő szervezője is.

Ismertük a terroristákat, tudtuk, hogy támadást készítenek elő, de hiányzott az az információ, amely a november 13-i támadást megakadályozhatta volna. A mi szempontunkból Franciaország 12-én ugyanolyan fenyegetettség alatt állt, mint 14-én".

-nyilatkozta saját maga és kormányának védelmében Hollande.

Az ügy tanújaként a volt államfő, Hollande nem emlékezett jól az akkor az ő irányítása alatt álló francia honvédelemnek az Iszlám Állam ellen Irakban indított és rengeteg polgári áldozatot is követelő 2014. szeptemberi csapásmérésének pontos időpontjára. Ez utóbbi pedig a 2015-ös novemberi terrortámadások egyetlen túlélője, Salah Abdeslam radikalizálódásának egyik kiváltó oka, és a terrorista jelenlegi jogi védelmének egyik alappillére.

A Bataclan színháznál haltak meg a legtöbben a 2015-ös párizsi terrortámadás merényletsorozatában.Forrás: Origo

Mindent megtettünk, amit tudtunk, ma sem cselekednék másképp" -mondta François Hollande a tanúk padján.

A párizsi terrortámadásban 131 ember vesztette életét (valamint hét terrorista), 413-an sérültek meg, közülük 99-en súlyos, életre szóló károsodást szenvedtek.