Tovább csökkent Joe Biden népszerűsége az Egyesült Államokban

US President Joe Biden delivers remarks on the August jobs report Horizontal POLITICS HEADSHOT SPEECH EXPRESSION EYES CLOSED HEADSHOT CLOSE UP
US President Joe Biden pauses as he delivers remarks on the August jobs report report in the State Dining Room at the White House in Washington, DC on September 3, 2021. - The United States gained only 235,000 jobs last month, according to government data released, a total far below expectations that may indicate the Delta variant is harming the US economic recovery. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Tovább csökkent Joe Biden amerikai elnök népszerűsége az Egyesült Államokban - derül ki a The Washington Post amerikai napilap és az ABC News amerikai tévécsatorna közös közvélemény-kutatásának vasárnap közzétett eredményeiből.
Vágólapra másolva!

Joe Biden tevékenységét a megkérdezettek 53 százaléka nem helyesli és mindössze 41 százaléka támogatja. Ez a 12 százalékpontos különbség szinte megegyezik azzal a különbséggel, amellyel a republikánusok felülmúlnák a demokratákat, ha most tartanák a félidős kongresszusi választást. A közvélemény-kutatás adatai szerint ugyanis a regisztrált szavazók 51 százaléka a republikánus, 41 százaléka pedig a demokrata jelöltre szavazna.

A felnőtt lakosság 44 százaléka határozottan elutasítja Biden eddigi munkáját, a republikánus szavazók körében 80, a függetlenek esetében pedig 45 százalék ez az arány.

Biden elfogadottsága az utóbbi hónapokban folyamatosan csökkent. Míg júniusban a megkérdezettek 50 százaléka ítélte meg pozitívan az elnök munkáját, addig szeptemberben - a tragikus afganisztáni kivonulás hatására - már csak 44 százalékra rúgott arányuk. Júniusban a demokrata párti szavazók mindössze 3 százaléka utasította el az amerikai elnököt, mostanra ez a szám több mint ötszörösére, 16 százalékra emelkedett. Jelenleg 10 demokrata szavazó közül 4-en támogatják határozottan Bident, míg júniusban 10-ből 7-en nyilatkoztak így.

Joe Biden Forrás: AFP/Jim Watson

A november 7. és 10. között 1001 amerikai felnőtt részvételével elvégzett közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak - leginkább az emelkedő árak miatt - pesszimistán ítélik meg a gazdasági helyzetet. 70 százalékuk negatívan értékeli a gazdaságot, közülük 38 százalék mondta azt, hogy kifejezetten "rossz" állapotban van.

Az amerikaiak körülbelül fele Bident hibáztatja a gyorsan emelkedő inflációért, és 10-ből több mint 6 megkérdezett azt állítja, hogy az elnöknek nem sikerült sok mindent elérnie 10 hónapos hivatali ideje alatt.

A The Washington Post cikke szerint a demokraták elismerték: jelentős a veszélye annak, hogy elveszítik szűk többségüket a képviselőházban és a szenátusban a jövő novemberi félidős választásokon, és a jelenlegi körülmények között a veszteségek jelentősek lehetnek.