Hősként ünneplik a liverpooli taxist, aki megakadályozta a tragédiát

Terrorism Terror Crime Horizontal
A taxi is engulfed in flames after explosion outside Liverpool Women's Hospital in England, United Kingdom, on Sunday Nov 14, 2021, left a passenger dead and the driver injured. The vehicle exploded outside the hospital at 11am on Sunday morning, killing the passenger and injuring the driver. Witnesses reported hearing a loud bang before seeing a taxi on fire in the car park. Flames engulfed the car at 10.59am as the country was preparing to fall silent for Remembrance Sunday commemorations. Three men - aged 29, 26, and 21 - were detained in the Kensington area of the city and arrested under the Terrorism Act, in connection with the incident. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)
Vágólapra másolva!
Még a jármű ajtaját is becsukta az a liverpooli taxisofőr, akinek utasa felrobbantotta magát. A sofőr ezzel egy jóval nagyobb tragédiát akadályozott meg. David Perryt hősként ünneplik: a helyi taxisok gyűjtést szerveztek neki, a város polgármestere és a brit kormányfő pedig a bátorságát méltatta.
Vágólapra másolva!

– írta a város polgármestere a vasárnapi eset kapcsán. A BBC cikke szerint Joanne Anderson azt is hozzátette, hogy a sofőr, David Perry

még a taxi ajtaját is becsukta a robbanás előtt,

ezért pedig köszönet jár neki.

Hősként ünneplik a liverpooli taxist, aki megakadályozta a tragédiát Forrás: AFP

A támadásban így egyedül a támadó halt meg, Perryt pedig kórházba szállították, ahonnan azóta már haza is engedték.

A férfi számára egy online gyűjtést szerveztek a városi taxisok, ezen már több mint 18 ezer fontnyi (7,7 millió forintnyi) adomány gyűlt össze.

A taxis hősies helytállását pedig méltatta Boris Johnson is.

A brit miniszterelnök azt írta, hogy a taxis hihetetlen lélekjelenléttel és bátorsággal viselkedett. Johnson emellett megköszönte a hatóságok munkáját is.

A cikkben a rendőrségi beszámolók alapján azt írják, hogy Perry a Rutland Avenue-n vett fel egy férfit, aki azt kérte, hogy vigye el a körülbelül tíz percre lévő nőgyógyászati klinikához. Mikor odaértek, az utas működésbe hozott egy házilag készített pokolgépet. A taxis azonban még a detonáció előtt elhagyta a járművet, és becsukta annak ajtaját, megakadályozva így a tragédiát.

Az esettel összefüggésben három embert vettek őrizetbe, a robbantást terrortámadásnak minősítették, és a hatóságok megemelték a terrorfenyegetettség szintjét is az Egyesült Királyságban.

Az egyelőre nem világos, hogy az illető miért a nőgyógyászati klinikához vitette magát a taxival, és az sem, hogy a robbanószerkezet ott miért lépett hirtelen működésbe.