Csehország kész segítséget nyújtani a migránsválsággal küzdő Lengyelországnak

Grodno, 2021. november 14.
Az Európai Unióba igyekvő migránsok ellen védekező lengyel katonai rendőrök a fehérorosz határnál, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 14-én. Két újabb migránscsoport próbált meg áttörni a határon Fehéroroszorszá
Az Európai Unióba igyekvő migránsok ellen védekező lengyel katonai rendőrök a fehérorosz határnál, Grodno környékén
Vágólapra másolva!
Csehország kiáll Lengyelország mellett, és kész segítséget nyújtani neki a Fehéroroszággal közös határán kialakult migránsválság rendezésében - közölte Jakub Kulhanek cseh külügyminiszter lengyel hivatali partnerével, Zbigniew Rauval folytatott beszélgetését követően Twitter-oldalán.
Vágólapra másolva!

"Megvitattuk a lengyel-fehérorosz határon kialakult súlyos helyzetet. Szolidaritásunkról biztosítottam Lengyelországot, és ismételten jeleztem, hogy készek vagyunk bilaterális segítséget nyújtani, ha a szükség úgy hozná" - írta Kulhanek mikroblogján.

A cseh diplomácia vezetője hozzátette, hogy a helyzetet behatóbban megvitatják hétfőn az uniós külügyminiszterekkel, a többi között a visegrádi négyek többi országa, így Magyarország és Szlovákia külügyi tárcavezetőivel is.

Az Európai Unióba igyekvő migránsok ellen védekező lengyel katonai rendőrök a fehérorosz határnál, Grodno környékén Forrás: MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Fehéroroszország irányából.

A fehérorosz oldalon migránsok ezrei vertek tábort az erdőségekben,

miközben a hőmérséklet a fagypont körüli értékre csökkent. Az utóbbi napokban ismételten megpróbáltak áttörni a határkerítésen, hogy illegálisan uniós területre juthassanak. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy a migránsok határra szállításával a rezsimje ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért akar visszavágni.