Súlyos szintűre emelték a terrorfenyegetettség szintjét az Egyesült Királyságban

bombings Horizontal
Police forensics officers work outside the Women's Hospital in Liverpool on November 15, 2021, the scene of yesterday's taxi explosion. - Police in northwest England on Monday said they were treating a deadly blast outside a hospital in Liverpool as a "terrorist incident" involving a homemade bomb that was reportedly foiled by a quick-thinking taxi driver. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo is beszámolt róla, vasárnap felrobbantott egy férfi egy taxit egy liverpooli kórház parkolójában. A támadásban egyedül a támadó halt meg, a rendőrség azonban négy másik embert is letartóztatott az üggyel kapcsolatban. A támadás miatt az Egyesült Királyságban súlyosra emeleték a terrorfenyegetettség szintjét.
Vágólapra másolva!

A Sky News azt írja, hogy a liverpooli robbantást követően a hatóságok megemelték a terrorfenyegetettség szintjét súlyosra az Egyesült Királyságban.

A támadásban az utas egy házi készítésű bombát robbantott fel.

A liverpooli terrortámadás helyszíne Forrás: AFP/Paul Ellis

Priti Patel brit belügyminiszter a döntést azzal indokolta, hogy ez már a második komoly terrortámadás egy hónapon belül, ugyanis Essex városában októberben meggyilkolták a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik alsóházi képviselőjét, Sir David Amesst.

A 69 esztendős, nős, ötgyermekes Amess, aki csaknem négy évtizedig volt a jelenleg kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának tagja, október 15-én képviselői fogadóórát tartott délkelet-angliai választókörzetében, amikor egy férfi, aki az utcáról tért be, késsel többször megszúrta.

Sir David a gyors orvosi beavatkozás ellenére a helyszínen meghalt. A 25 éves gyanúsítottat, Ali Harbi Alit elfogták és a terrorellenes törvény alapján tartják őrizetben.

Milyen szintek léteznek az Egyesült Királyságban?

Az Egyesült Királyságban egy ötös skálán mérik a terrorfenyegetettség szintjét.

A terrorfenyegetettségi szintet legutóbb 2020 novemberében emelték 4-es, azaz súlyos szintűre, miután négy embert agyonlőttek Bécsben, hárman meghaltak késes támadásban Nizzában, és meggyilkoltak egy tanárt Párizsban.

A súlyos fokozat a hivatalos besorolás szerint azt jelenti, hogy a hatóságok "nagyon valószínűnek" tartanak egy nagy-britanniai terrortámadást.

Azonban 2021 februárjában "lényegesre" (3-asra) minősítették vissza – ami a belügyminiszter szerint az európai támadások lendületének jelentős csökkenése indokolt.

A súlyos szint a második legmagasabb riasztási szint, csak a "kritikus" szint van e felett, és utoljára 2017 szeptemberében érték el ezt.